Kupid ne koristi uvijek strijelu - ponekad koristi i vilicu. 

Ako ste nekako u zadnje vrijeme više željni spavanja nego ljubavnog odnosa s partnerom, vaš libido možda treba mali poticaj.

No to ne znači da odmah trebate otići u shopping i kupiti zamamno donje rulje.  

Sve što vam je potrebno je u prehranu uključiti nekoliko namirnica koje će ojačati libido i vratiti vam seksualno raspoloženje. Riječ je o afrodizijacima koje već možda imate i kod kuće :)

A što su to zapravo afrodizijaci?

Afrodizijaci su sastojci za povećanje spolne želje (libida).

U ulozi afrodizijaka mogu biti neke prehrambene namirnice, pića, ljubavni napitci i medicinski preparati, a svima je cilj pobuditi osjet vida, dodira, mirisa ili sluha te povećati proizvodnju spolnih hormona.

Pa eto nekoliko namirnica koje ćete od sada trebati dodati na popis za trgovinu.

1. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogati su proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje potiču cirkulaciju, a time i seksualni nagon kod muškaraca i žena. Također su bogati L-arginom koji povećava količinu dušikovog oksida u krvi potrebnog za erekciju.

Pa eto! Za međuobrok pojedite šaku orašastih plodova i to je to :)

2. Avokado

Avokado je bogat omega-3 masnim kiselinama, jako je zdrav, a još je k tome i afrodizijak

Zbog specifičnog oblika plodova koji s drva uvijek vise u paru, Asteci su avokado nazivali ‘stablom testisa’ (achuacuti), a uzimali su ga kako bi povećali potenciju i plodnost kod muškaraca.

No vratimo se u 21. stoljeće. Avokado je bogat mononezasićenim mastima, vitaminom B6 i folnom kiselinom koje jačaju libido.

Mononezasićene masti pridonose zdravom radu srca i krvotoku koji mogu biti kritični za zdrav seksualan život. Naime, muškarci s bolestima srca imaju dvostruko veću vjerojatnost za erektilnu disfunkciju koja može dovesti i do oštećenja arterija.

Posebnu pozornost moramo pridodati vitaminu E koji se zbog svojih antioksidativnih svojstava i obogaćenja krvotoka kisikom često naziva i ‘seksualnim vitaminom’.

3. Smokve

Smokve sadrže magnezij, mineral potreban za proizvodnju spolnih hormona poput androgena i estrogena koji kontroliraju libido. Također su bogate aminokiselinama koje povećavaju proizvodnju dušikovog oksida, važnog za širenje krvnih žila i bolji krvotok.

4. Kamenice

Iako na prvi pogled baš ne izgledaju lijepo, one su najpoznatiji afrodizijak među namirnicama

Iako ih rijetko tko može priuštiti, moramo spomenuti kamenice jer su ipak one najpoznatiji afrodizijak (naravno, uz jagode). Kamenice su zaradile status seksualne hrane zbog svojeg luksuza i nutritivnih vrijednosti. Bogate su cinkom, mineralom potrebnim za proizvodnju testosterona, a sadrže i dvije aminokiseline koje povećavaju proizvodnju spolnih hormona.

Isto tako bogate su vitaminom B12 koji proširuje krvne žile i poboljšavaju protok krvi.

5. Jagode

Prema jednoj legendi, ako jagodu prepolovite na pola i podijelite je s osobom suprotnog spola, ostat ćete dovijeka u sretnoj vezi.

Zbog svoje jake crvene boje i srcolikog oblika, jagoda je simbol Venere - boginje ljubavi.

Bogate su vitaminom C i A, folnom kiselinom, željezom i bioflavonom koji podižu libido i opskrbljuju tijelo energijom.

6. Tamna čokolada

Zašto trošiti riječi na čokoladu? Ukusna je i još k tome pobuđuje seksualni nagon

Kada netko spomene jagode odmah ih u mislima vidimo prekrivene šlagom ili topljenom čokoladom. Pa eto, očito su jagode i tamna čokolada savršena kombinacija za jačanje libida.

Tamna čokolada sadrži kemikalije feniletilamin i serotonin koje stimuliraju područja za opuštanje u mozgu. Kakao sadrži flavonoide koji povećavaju količinu dušikovog oksida te tako proširuje žile i poboljšava krvotok.

7. Slatki krumpir

Osim što je beta karoten zaslužan za narančastu boju slatkog krumpira, odličan je u borbi protiv neplodnosti. Slatki krumpir bogat je vitaminom C koji potiče proizvodnju kolagena i apsorbira željezo u krvi, te kalijem koji pomaže u borbi protiv povišenog krvnog tlaka (visok krvni tlak povezan je s niskim libidom i erektilnom disfunckijom).

Preporučujemo da napravite neki zdravi kolač od slatkog krumpira i cimeta - začina koji je također poznat kao afrodizijak

8. Pčelinji proizvodi

Pčelinji proizvodi kao što su med, propolis, cvjetni prah i matična mliječ bogati su vitaminima, aminokiselinama i flavonoidima. Često se preporučuju za povećanje izdržljivosti, poticanje krvotoka, libida te općenito za dugovječnost.

Otopite cvjetni prah u toploj vodi i popijte napitak prije svakog jela ili prelijte kockicu šećera propolisom.

Za dodatnu pomoć tu su i prirodni preparati

Ako mislite da uz ovu listu namirnica trebate i malo pomoći, budite bez brige.

Za muškarce bi preporučili Tribestan tablete koje sadrže biljku Babin zub. Pomaže kod erektilne disfunkcije te povećava libido.

A svakako bi vam željeli privući pažnju na jedan sasvim nov proizvod na tržištu, a to su G-sence tablete - prve kapsule namijenjene ženama. Da, dobro ste čule :)

G-sence kapsule za bolji libido kod žena

Proizvod je 100 postotno prirodan, a u kapsulama se između ostalog nalaze ekstrakt korijena anđelike, koprivine, ginsenga i slatkolisnog kozlinca. G-sence možete kupiti u svim boljim ljekarnama, što znači da kapsule možete kupiti i u našem web shopu :)

I za sam kraj, ako se u zadnje vrijeme osjećate manje seksipilno, otiđite u trgovinu s popisom ovih namirnica i obogatite svoju svakodnevnu prehranu.

A možete usputno otići i do naše ljekarne ili samo kliknuti na jedan gumb i nabaviti neke od prirodnih preparata koji će ojačati vaš libido :)

Ojačajte svoj libido