Još ste tako mladi, a već ste počeli gubiti kosu? 

Prije nego što poludite, imajte na umu da svatko gubi kosu. I to prirodno.

Općenito govoreći, većina ljudi gubi oko 50 do 100 vlasi dnevno. No, pošto imamo oko 100 000 vlasi na tjemenu, ta količina je toliko mizerna da ne bi trebala izazvati vidljive probleme.

No zbog starenja ili genetskih dispozicija, kosa postaje sve tanja i slabija i eto - začas nam tjeme izgleda kao ljuska jajeta.

Vjerovali ili ne, oko 75% muškaraca bori se s ćelavosti, pa ako se počinjete boriti s ispadanjem kose, važno je neprijatelja broj 1 dobro i upoznati.

Pa eto 5 najčešćih pitanja koja vas najviše muče :) 

1. Ima li ćelavost veze s genima?

To nije glupo pitanje kao što zvuči.

Većina muškaraca počinje gubiti kosu upravo zbog genetskog poremećaja, tj. nasljednog ispadanja kose poznatog pod nazivom androgenetska alopecija.

Naziv androgenetska alopecija upućuje na utjecaj muških spolnih hormona (androgena) na folikul dlake vlasišta kod genetski predisponiranih osoba, a zahvaća muškarce već u dobi od 20 godina. Kod većine muškaraca, proces počinje s opadanjem kose na čelu, a zatim se ćelavost polako kružno širi preko krune.

U ekstremnim slučajevima, muškarci mogu gubiti dlake i na drugim područjima tijela, a proces ćelavljenja može trajati od 15 do 25 godina dok neki oćelave i za 5 godina.  

Mnogi vjeruju da je za nasljedno gubljenje kose kriva majka. Iako se ključni gen za ćelavost krije u X kromosomu koji ste dobili od majke, to nije jedini faktor koji utječe na ispadanje kose jer veliku ulogu ima i ćelavost očeva.

2. Ima li gubljenje kose ikakvih poveznica sa zdravstvenim problemima?

Ispadanje kose nije tako loše za cjelokupan izgled, no izaziva li zdravstvene probleme?

Dok je za mnoge muškarce glavni uzrok ćelavosti psihološki (pogotovo kad gubitak kose započinje u ranim 20-ima), iza gubitka kose krije se nekoliko fizioloških razloga.

Tako je nekoliko istraživanja otkrilo da se iza ćelavosti mogu kriti:

  • Visoki krvni tlak. Muškarci s visokim krvnim tlakom (iznad 120/80) imaju dvostruko veći rizik od gubitka kose
  • Visoki kolesterol. Muškarci s visokim kolesterolom imaju zdravstvenih problema sa srcem i krvožilnim sustavom koji utječe ne snagu korijena kose.

3. Kako mogu liječiti ćelavost?

Ćelavost ili gubljenje kose je potpuno prirodan proces, pa se prije bilo kakvih tretmana zapitajte želite li se stvarno boriti s ćelavosti ili je s vremenom možete i prihvatiti.

Ako ipak želite neki tretman, najčešći su:

Minoksidil

Minoksidil su losioni u obliku tekućine ili pjene. Utrljaju se u vlasište dva puta dnevno kako bi se potaknuo rast kose i smanjio daljnji gubitak. Oko 60% pacijenata primijetilo je pozitivne učinke, no učinak losiona prestaje odmah čim prestanu i tretmani.

Česte nuspojave su iritacija vlasišta, a ponekad može doći i do promjene boje kose i do promjena u njezinoj strukturi.

Finasterid

Lijek se uzima u obliku tableta koje djelomično blokiraju djelovanje muških hormona (androgena).

Nakon 3 do 6 mjeseci ovog tretmana, 80% pacijenata je prijavilo pozitivan učinak. Spriječio se daljnji gubitak kose i potaknuo ponovni rast.

Kod finasterida su nuspojave vrlo rijetke, ali ponekad može izazvati osip, smanjiti libido, uzrokovati probleme s erekcijom ili povećati nadražljivost bradavica.

4. Postoje li proizvodi protiv ćelavosti bez nuspojava?

Thymuskin proizvodi su neki od šampona i seruma protiv ispadanja kose

Naravno da postoje :)

U ljekarni Natura nudimo Thymuskin proizvode kao što su šamponi i gelovi protiv ispadanja kose.

Po čemu su toliko dobri?

  • Thymuskin šamponi. U sebi imaju aktivne supstancije koje opskrbljuju folikulu kose i tako potiču rast novih vlasti, a može potaknuti i ponovni rast kose na već zahvaćenim mjestima ćelavošću. Šamponi su dostupni u različitim jačinama i pripremljeni su različitim pomoćnim tvarima. Ovisno o tome koji se terapijski cilj želi postići.
  • Thymuskin serumi. Imaju isti učinak kao šamponi, a savjetuje se da se svakodnevno primjenjuju u kombinaciji sa šamponom.

5. Što još mogu učiniti protiv ispadanja kose?

  • Povećajte unos minerala. Cink, kalcij i magnezij su neophodni za zdravlje, čvrstoću i razvoj kostiju, ali i kose.
  • Naoružajte se vitaminima. Vitamini su neophodni za naše zdravlje, a kada govorimo o kosi, vodite računa o antioksidansima te vitaminima A, C i E.
  • Masirajte tjeme. Jedan od najboljih i najugodnijih načina za prevenciju gubitka kose je masaža vlasišta. Tijekom pranja kose ili nanašanja seruma protiv ispadanja, vršcima prstiju i kružnim pokretima masirajte tjeme. Tako se potiče cirkulacija, povećava se opskrba krvi u korijenu kose te se osnažuje sam korijen.
  • Izbjegavajte vruću vodu. Ne perite kosu vrućom vodom jer tako oslabljujete korijen kose.
  • Vodite računa o probavi. Zdrava probava i rad jetre usko su povezani sa zdravljem kose.
  • Upotpunite prehranu. Omega-3 masne kiseline, vitamini B6, B12, folna kiselina i proteini odgovorni su za zdravu kosu. Omega-3 masne kiseline možete naći u masnijim ribama kao što su tuna i srdele te u orašastim plodovima. Dobri izvori vitamina B6 su banane, a folnu kiselinu možete pronaći u svježem voću i povrću. Naravno, proteine i vitamin B12 možete pronaći u mesnim i mliječnim proizvodima te u jajima.

I dok je u većini slučajeva za ćelavost kriva genetika, jedno je sigurno.

Muškarci koji ćelave trebali bi početi pratiti krvni tlak i razinu kolesterola te paziti na zdravlje srca. Možda vam golo tjeme ipak govori da je vrijeme za male promjene. Prestanite pušiti, počnite vježbati i hranite se zdravo.

Zaustavite ispadanje kose