Glukozno-fruktozni sirup je nezdravi šećer. Izvor ‘praznih kalorija’. Jedan od glavnih razloga debljanja. Ima pregršt negativnih učinaka na naše tijelo i treba ga izbjegavati.

Sve je krenulo davne 1977.godine kada je SAD uveo visoki porez na šećer. Tvornice su se okrenule znatno jeftinijem glukozno-fruktoznom sirupu i tako je sve krenulo. Glukozno-fruktozni sirup može se naći pod mnogo naziva, a neki od njih se nalaze u nastavku: ‘High fructose corn syrup (HFCS)’, visokofruktozni kukuruzni sirup,  izoglukoza ili fruktozno-glukozni sirup. Navedeni nazivi obilježavaju  sirup dobiven iz škroba koji je enzimski procesuiran tako da se određeni postotak glukoze u njemu pretvori u fruktozu. Glukozno-fruktozni sirup predstavlja opasnost jer fruktozu mozak ne doživljava kao hranu. Fruktoza dospijeva u jetru gdje se ona ili pretvara u glukozu i pohranjuje u obliku glikogena, ili se pretvara u masno tkivo i pohranjuje u blizini vitalnih organa. Neka istraživanja su došla do rezultata koji pokazuju da glukozno-fruktozni šećer usporava metabolizam. Uz sve nabrojano pronađeno je da glukozno-fruktozni sirup u sebi sadrži značajne količine žive, koja se koristi u procesu prerade glukoze.

Trebate li dodatni razlog za prestanak konzumacije ovog slatkog ubojice?!

Postavlja se pitanje: ‘Kako smanjiti unos glukozno-fruktoznog sirupa?’

 Odgovor nije jednostavan i zahtjeva Vaš trud i vrijeme.  Kada kupujete neki proizvod pogledajte na poleđini proizvoda deklaraciju. Što piše na toj deklaraciji? Ako piše glukozno-fruktozni sirup, nađite mu zamjenu koja ima običan šećer ili šećer iz voća. Izvor šećera je bitan jer razlika između određenih šećera je ogromna. Ljudi samo gledaju koliko šećera neki proizvod ima, te ne pridaju pažnju vrsti šećera.

Usporedimo dva proizvoda. Gazirano obojeno piće koje sadrži 10,5 g šećera na 100 ml i cijeđena naranča koja sadrži 12 g šećera na 100 ml. Netko tko gleda samo kalorije izabrati će gazirano piće jer ima manje kalorija/ šećera. No trik je u vrsti šećera. Jer gazirano piće sadrži 10,5 g glukozno-fruktoznog sirupa koji se jednim dijelom direktno taloži u masno tkivo, dok se sok cijeđene naranče razgrađuje sporije i u cijelosti se iskoristi kao ‘gorivo’.

Savjeti za smanjenje unosa glukozno-fruktoznog sirupa:

- zamijenite gazirane sokove vodom, prirodnim sokovima ili napravite svoj ledeni čaj (zasladite medom, sirupom agave...)

- čokoladice koje sadrže glukozno-fruktozni sirup zamijenite pločicama na bazi suhog voća, tamnom čokoladom ili voćem

- žitne pahuljice (‘corn flakes’) zamijenite zobenom kašom (zasladite medom, sirupom agave...)

- čitajte deklaracije i budite svjesni što unosite u svoje tijelo

Stara poslovica govori: ‘Ono si što jedeš’. I to nije daleko od istine. Pazite na svoje tijelo, imate samo jedno za cijeli život. Napravite promjenu već danas!