Je li vam dan ikad započeo s osmijehom na licu?

Probudili ste se i otišli na posao osjećajući se kao da ste pokorili svijet? Pa čak su i ptičice na grani pjevušile vaše ime. 

Pa naravno da je. Barem jednom.

A sada zamislite da vam takav dan može biti skoro svaki. Pitate se kako?

Pa tako da uravnotežite podivljale hormone. Jer kada su vaši hormoni uravnoteženi, osjećate se bolje, puni ste energije, a koža vam se sjaji

Sve je u hormonima

Kada je u pitanju zdravlje (u fizičkom i psihičkom smislu) hormoni imaju i veću ulogu nego što mislite. Ako sumnjate u njihovu važnost, upitajte najbližu trudnicu je li primijetila ikakvu razliku tijekom trudnoće. Ili upitajte svoju kćer tinejdžericu kakve je volje danas (ali vrlo oprezno :)).

Razmislite:

Što je glavni uzrok faza plakanja/smijanja u trudnoći? Hormonalna neuravnoteženost.

Što je glavni uzrok ubitačnom pogledu vaše kćeri tinejdžerice? Hormonalna neuravnoteženost.

Što je glavni uzrok nadutosti i iznenadnog poriva za slatkim tijekom menstruacije i menopauze? Opet hormonalna neuravnoteženost.

Koji hormoni se javljaju kod žena?

Hormoni su zapravo “glasnici” u ljudskom organizmu koji kemijskim djelovanjem prenose poruke u ljudskom organizmu i utječu na cjelokupno funkcioniranje. A žene ih imaju podosta.

Glavni hormoni u ženskom tijelu su:

  • Estrogen. Ženski spolni hormon koji obnavlja kožu, čini nas mladima, podiže raspoloženje te štiti srce i kosti. Ako ga ima previše dolazi do neugodnih simptoma PMS-a, a ako ga imamo premalo dolazi do ubrzanog starenja i opadanja libida.
  • Progesteron. Ženski spolni hormon koji uravnotežuje druge glavne hormone. Regulira rast stranica i ubrzava metabolizam. Ako ga imamo previše osjećat ćemo se umorno i depresivno, a ako ga imamo premalo, smanjuje se stvaranje antistresnih hormona pa ćemo se lako dovesti u stresnu situaciju.
  • Prolaktin. Muški spolni hormon koji utječe na normalno funkcioniranje mliječnih žlijezda i laktaciju, a njegov nedostatak stvara bezvoljnost i umor.
  • Testosteron. Muški spolni hormon koji se u manjim koncentracijama proizvodi i u nadbubrežnim žlijezdama. Manjak ovog hormona utječe na slabi libido, prilično suhom kožom, kosom i noktima. No povećana koncentracija testosterona izaziva povećanu dlakavost, pojavu akni, pretjerano znojenje, policistične jajnike i drugo.

Uzroci koji mogu dovesti do neuravnoteženosti hormona su zapravo neizbježni. Hormonski poremećaji su značajni tijekom puberteta, predmenopauze i postmenopauze - perioda kroz koje svaka žena treba proći.

Kako uravnotežiti hormone?

Hormonalne promjene su jedna od prekompliciranih stvari koje nikada nećemo moći u potpunosti shvatiti. No postoje neke osnovne stvari koje možete učiniti kako bi potaknuli svoje tijelo da uravnoteženo proizvodi hormone.

Pa evo 5 savjeta koje odmah možete primijeniti za uravnoteženu proizvodnju hormona:

1. Uravnotežite hormone jednom mrkvom na dan

I sirova mrkva može biti ukusna. Pripremite je na salatu ili je prelijte s nekim zdravim preljevom :)
 

Sirova mrkva sadrži vlakna koja pomažu ukloniti višak estrogena u tijelu. Ova dijeta će imati najviše utjecaja na žene u PMS-u, no djeluje i na ostale žene i muškarce. Jer vjerovali ili ne, i muškarci se moraju nositi s hormonalnim promjenama.

Prema jednom istraživanju, žene koje su patile od predmenstrualnih simptoma, uključujući i migrene, prehrana bazirana na mrkvi smanjila je količinu estrogena u samo nekoliko dana.

No ne morate jesti samo sirovu mrkvu. Složite je na salatu. Naribajte mrkvu, dodajte malo luka, origana, ljutih papričica, peršina, sezama i jabučnog octa i imate preukusan međuobrok koji će ublažiti popratne simptome.

Ova salata će uravnotežiti omjer progesterona, estrogena i kortizola (hormona stresa) pa je prikladna i kod nesanice ili artritisa.

2. Smanjite biljna ulja u prehrani

Nije da biljna ulja morate izbaciti iz prehrane. Samo smanjite njihov unos tijekom hormonalnih promjena.

 

Iako su na glasu kao zdrav izvor masnoća, biljna ulja negativno utječu na već ionako neuravnotežene hormone.

Biljna ulja sadrže visoku razinu omega-6 masnih kiselina. Iako su ove masne kiseline potrebne u našoj prehrani, one narušavaju ravnotežu hormona.

Za hormonalnu uravnoteženost trebali bi smanjiti što više omega-6 masne kiseline i povećati unos omega-3 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline poput ribljeg ulja mogu ublažiti grčeve, nadutost, glavobolju i bolne grudi, a isto tako mogu smanjiti depresiju i nervozu.

Dobra alternativa biljnim uljima je djevičansko maslinovo ulje, avokadovo ulje, pravi maslac ili kokosovo ulje.

3. Jedite žumanjke kako bi uravnotežili hormone

Žumanjci su nezdavi kažete? Nisu ako ih jedete u normalnim količinama :)
 

Svako malo dolaze nam novi fitness i dijetni trendovi koji se prošire brzinom munje i nakon nekog vremena postanu zacementirano pravilo. 

Tako su već mnogo godina žumanjci na listi opasnih namirnica koje stvaraju loš kolesterol. No, konzumirate li ih u normalnim količinama, oni sami po sebi nisu toliko loši.

Pa kako žumanjci mogu pomoći u hormonalnoj ravnoteži?

  • Bogati su vitaminom A. Vitamin A poboljšava zdravlje jetre i poboljšava funkciju štitnjače koja ponekad zaista zna podivljati s proizvodnjom hormona.
  • Bogati su vitaminom D. Dokazano je kako vitamin D ima pozitivan utjecaj na imunološki sustav, ali i općenito na rad hormona. Vitamin D utječe na hipofizu koja proizvodi niz hormona, pa može pomoći smanjiti simptome povezane s niskom razinom estrogena.Također, utječu pozitivno na povećan apetit i težinu. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do abnormalnog oslobađanja paratireoidnih hormona (doštitnih žlijezda) koji posljedično dovodi do porasta razine kalcija.
  • Sadrže kolesterol. Jeste li znali da neka istraživanja pokazuju kako je nizak kolesterol usko povezan s depresijom? Kolesterol u žumanjcima pomaže uravnotežiti hormone tako da usporava pretjeranu proizvodnju spolnih hormona.

4. Uzmite magnezij

Magnezij pozitivno utječe na 300 funkcija u našem tijelu. Ako on neće obuzdati hormone, što će? :)

Ako želite bolje spavati, biti manje umorni, osloboditi se stresa, tjeskobe, glavobolja i grčeva u mišićima povećajte unos magnezija.

Magnezij je mineral koji pomaže tijelu u više od 300 funkcija! Potiče probavu, pomaže u aktivaciji vitamina B skupine, jača kosti, sprječava nakupljanje kalcija… Ma toliko blagotvorno djeluje na zdravlje da su ga znanstvenici prozvali čudesnim mineralom!

Kako magnezij pomaže kod hormonalne neuravnoteženosti?

  • Prirodan je diuretik. Magnezij djeluje kao prirodan diuretik i pomaže otkloniti višak nakupljene tekućine u organizmu koja se često javlja kao posljedica neuravnotežene proizvodnje hormona.
  • Prirodan je laksativ. Magnezij smanjuje nadutost i zatvor.
  • Magnezij smiruje živce. Magnezij opušta živčani sustav, pa smanjuje razdražljivost, depresiju i stres
  • Opušta mišiće. Magnezij smanjuje grčeve u mišićima koji često nastanu zbog neuravnotežene proizvodnje hormona

Najbolji izvori magnezija su zeleno lisnato povrće, alge, orašasti plodovi, mahunarke, integralne žitarice, banane i tamna čokolada. A možete ga unijeti i kroz razne dodatke prehrani kao što su šumeće tablete, kapsule i tablete

5. Korijen biljke mace

Maca pomaže u stvaranju i održanju hormonalne uravnoteženosti

Maca je biljka porijeklom iz područja Anda, a zbog svih svojih ljekovitih i hranjivih sastojaka naziva se i superhranom. Čak postoji i legenda o upotrebi praha korijena mace. Naime, Inke su je davale svojim ratnicima kako bi povećali njihovu izdržljivost i snagu.

Maca pomaže u stvaranju i održanju hormonalne uravnoteženosti. Na primjer, ako vaš organizam proizvodi premalo određenog hormona, maca će podići njegovu proizvodnju. A ima li tog hormona previše, maca će usporiti njegovu proizvodnju.

Zbog toga je odlična za ublažavanje svih simptoma menopauze - promjena raspoloženja, valunga, nesanice, a isto tako pojačava libido te poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Korijen mace možete pronaći u prahu, kapsulama, tabletama i biljnim preparatima.

A među najboljim prirodnim preparatima koje svakako moramo spomenuti su Femmenessence biljni preparati.

Femmenessence biljni preparati - hormonalno zdravlje na prirodan način

Femmenessence biljni preparati prirodan su put do uravnoteženih hormona

Bez obzira u kojoj se fazi života nalazili, Femmenessence biljni preparati djelotvorno, sigurno i prirodno uravnotežuju hormone. Tako je Femmenessence stvorio biljne preparate MacaHarmony, MacaLife i MacaPause.

  • Femmenessence MacaHarmony. Namijenjen je za hormonalnu uravnoteženost od tinejdžerske dobi do četrdesetih godina života. Regulira menstrualne cikluse, smanjuje bolna razdoblja, ublažava PMS i poboljšava raspoloženje.
  • Femmenessence MacaLife. Namijenjen je ženama koje tek ulaze u hormonalne promjene menopauze. Smanjuje valunge (valove vrućine), noćna znojenja, vaginalnu suhoću, pomaže u poboljšanju raspoloženja te povisuje razinu energije.
  • Femmenessence MacaPause. Namijenjen je ženama u menopauzi i održavanju hormonalnog zdravlja nakon menopauze. Podiže energiju i raspoloženje, pridonosi zdravlju kosti i uravnoteženoj tjelesnoj težini.

Žene koje su koristile Femmenesssence proizvode u prosjeku su osjetile pozitivne promjene u samo 10 dana. Stoga ne čudi što je zbog svoje iznimne učinkovitosti proglašen jednim od najboljih biljnih preparata te vrste na svijetu.

Na kraju se nadamo da ćete primijeniti barem jedan od naših savjeta i da ćete uspješno obuzdati ove podivljale hormone :)

A što se tiče Femmenessence proizvoda, njih možete pronaći i u našem web shopu. Isprobajte ih! Stvarno djeluju!

Klik do Femmenessence proizvoda