Pitate se kakve veze hrana ima s radom mozga i pamćenjem?

Ispostavilo se da jako puno. Iako oduvijek znamo da hrana utječe na zdravlje i izgled našeg tijela, znanstvenici pronalaze sve više dokaza da nezdrava hrana uzima i danak našem mozgu. 

Sve se svodi na stres koji negativno utječe na naš organizam. Kada smo pod stresom - bilo fizičkom ili mentalnom naš organizam izlučuje citokine. Citokini su sitne kemikalije koje izlučuje imunološki sustav kako bi se organizam mogao uspješno boriti protiv stresa. A imunološki sustav se protiv stresa bori tako da izaziva različite upale čiji je primarni cilj zaštiti nas od bolesti ili popraviti tijelo od štetnih utjecaja.

Poveznica između hrane i memorije

Centar imunološkog sustava nalazi se u probavnom sustavu, a hormoni koji se nalaze u crijevima putuju do mozga i utječu na kognitivne sposobnosti kao što su razumijevanje, obrada informacija i koncentracija.

Osim toga, određene namirnice bogate su antioksidansima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima koji opskrbljuju tijelo energijom i štite ga od štetnih utjecaja. Dakle, zdrava prehrana pozitivno utječe na probavni sustav, a i na mozak. 

Naravno, neke namirnice su bolje za naš mozak od drugih, a mi se odlučili spomenuti pet nama najboljih namirnica. 

1. Avokado

Avokado sadrži najnižu razinu šećera i najvišu razinu proteina

Iako je često na lošem glasu zbog visoke razine masti, avokado je jedno on najzdravijih voća koje bi trebali konzumirati. 

Važno je znati da je ovo voće bogato monozasićenim mastima, tj. dobrim masnoćama koje uravnotežuju razinu šećera u krvi, poboljšavaju moždane funkcije, štite organe i vraćaju koži njezin prirodni sjaj.

Isto tako, avokado sadrži vitamin K i folne kiseline koje sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka u mozgu (tj. štite od moždanog udara) i poboljšavaju kognitivne funkcije kao što su pamćenje i koncentracija.

Avokado je bogat vitaminom C i B koje tijelo prirodno ne proizvodi, a ti su vitamini potrebni za normalno funkcioniranje organizma. 

Osim toga, to je voće koje sadrži najvišu razinu proteina i najnižu razinu šećera. Nije loše, zar ne? Kremasta tekstura avokada bit će savršen dodatak svakom smoothieju i kolaču u kojem maslac možete zamijeniti avokadom. 

2. Povrtna juha

Povrtna juha je tradiconalni recept protiv svih bolesti, pa i protiv slabe memorije

Od davnina je domaća juha izrazito cijenjena zbog svojih okrjepljujućih moći i zdravstvenih prednosti. Na primjer, jača imunološki sustav, uravnotežuje probavni sustav, poboljšava sveukupno zdravlje i smanjuje simptome alergija.

Povrtna juha sadrži visoku razinu kolagena koji može smanjiti crijevnu upalu tako da liječi aminokiseline poput prolina i glicina koji poboljšaju funkciju pamćenja.

Isto tako, ona je niskokaloričan obrok, bogata je hranjivim tvarima koji organizmu osiguravaju vrijedne vitamine, minerale, fitokemikalije, vlakna i elektrolite. 

3. Celer

Celeri je toliko siromašan kalorijama, a toliko je bogat izvor hranjivih tvari za mozak

Za povrće koje je tako siromašno kalorijama (15 kcal u 100 g), celer nudi zaista mnoge zdravstvene prednosti. Bogat je antioksidansima i polisaharidima koji ublažuju simptome povezane s upalama, kao što su bol u zglobovima i osjetljive probave. 

Isto tako, bogat je luteolinom koji smanjuje upalne procese u mozgu povezanih sa starenjem i slabljenjem pamćenja

4. Tamna čokolada

Osim što tamna čokolada poboljšava memoriju, snižava krvni tlak i šećer u krvi

Tamna čokolada najbolja je hrana za mozak!

Ona je bogata flavonoidima koji se ponašaju kao antioksidansi te povećavaju protok krvi u mozgu. Prava moć čokolade skriva se iza kakaa, pa izbjegavajte mliječne i bijele čokolade koje ga sadrže u vrlo malim ili nikakvim količinama. 

Za bolje pamćenje pojedite jednu kockicu čokolade dnevno, a ako niste ljubitelj tamne čokolade, pomiješajte čajnu žličicu kakaa s malo grčkog jogurta.

5. Plava riba

Plava riba bogat je izvor omega-3 masnih kiselina koje pozitivno utječu na rad mozga

Plava riba kao što je losos, tuna, srdele i inćuni bogat su izvor omega-3 masnih kiselina koje smanjuju razinu kolesterola, uravnotežuju krvni tlak i smanjuju rizik od začepljenja krvnih žila. 

Isto tako, omega-3 masne kiseline pomažu u razvoju mozga, štite ga od propadanje te poboljšavaju njegovu funkciju. 

I jeste li zapamtili top 5 namirnica za bolje pamćenje? Ako niste, možda je vrijeme da neke od ovih namirnica ubacite u svakodnevnu prehranu.

No, najvažnije je zapamtiti da smo uvijek ovdje za vas :)

Poboljšajte svoje pamćenje