Ispadanje kose kao posljedica COVID-a zahvaća i žene i muškarce, a sve je više pacijenata koji su primijetili neugodnu nuspojavi tek 6 mjeseci nakon preboljenja. Mnogi od njih nisu imali jake simptome bolesti a obzirom na to da je prošlo pola godine od infekcije nisu odmah povezali da bi prorijeđena kosa mogla imati veze s koronavirusom.

Bilo da je gubitak kose vidljiv povećanim brojem otpalih vlasi na vašoj četki za kosu ili ste samo primijetili da je vaš “rep” nekako tanji, može biti da je to jedna od posljedica preboljelog COVID-19.

Gubitak kose kao nuspojava preboljelog COVID-a sve je češće prijavljivani simptom a nije ugodna činjenica da se može pojaviti sa zakašnjenjem od pola godine. Studija, objavljena u medicinskom časopisu The Lancet, otkriva da je 359 od 1655 pacijenata hospitaliziranih u Wuhanu u Kini ( 22 posto) doživjelo gubitak kose šest mjeseci nakon što su ih otpustili iz bolnice.

Gubitak kose izazvan traumom ili telogeni efluvij

Telogeni efluvij (Telogen Effluvium) vrsta je alopecije. Alopecija je djelomična ili potpuna odsutnost dlaka na dijelovima tijela gdje je uobičajeno da rastu, a kada spominjemo alopeciju najčešće mislimo na gubitak kose. (grčki alōpekía, “lisičja šuga”, od grčki alopeks - lisica). Telogeni efluvij je gubitak kose izazvanim traumatičnim događajima poput ozbiljnih bolesti, ozljeda ili operativnih zahvata, stresa ili fiziološkog šoka na tijelu.  Obzirom na to da Covid-19 nije isključivo respiratorna bolest, nego sistemska bolest često popraćena visokom temperaturom, može djelovati na tijelo kao jedan od navedenih stresora koji uzrokuju pojačano opadanje vlasi. Kad je organizam ugrožen i izbačen iz ravnoteže, tijelo glavninu energije usmjerava na vitalne funkcije, a ostalo stavlja „na čekanje“, uključujući rast kose.

Ljudska kosa ima tri različite faze: anagen je faza rasta, katagen je prijelazna faza, a telogen je faza mirovanja, i zato ovo stanje nazivamo telogeni efluvij jer nastaje kada velik broj folikula dlake naglo uđe u fazu telogena/mirovanja i krene istovremeno ispadati. Normalno je da svakoga dana gubimo do 100 vlasi a kod pacijenata s navedenom dijagnozom dnevno ispadne 150 - 700 vlasi kose.

Zašto nam je kosa toliko važna i zašto burno reagiramo kada s našom kosom nešto nije u redu?

Izgled naše kose jednako je važan za našu psihu kao i izgled kože našeg lica. Kosa i lice su ono s čime se najviše poistovjećujemo, prema čemu nas drugi prepoznaju. Upravo zato što su kosa i lice toliko bitni u našoj komunikaciji s okolinom, naš doživljaj samih sebe djelomično je uvjetovan reakcijom okoline na nas. Stoga promjene koje ukazuju na umor, bolest, iscrpljenost nemaju pozitivne reakcije, pa se ponekad i mi sami počinjemo ponašati na način na koji nas okolina doživljava. Sve se naravno odvija na suptilan način, a ne izravnom komunikacijom, već malim signalima kojih najčešće nismo svjesni nego ulaze u našu podsvijest i utječu na naše ponašanje i raspoloženje.

Prihvatiti sebe, ne podlijegati stresu i dozvoliti si živjeti bez pretjerane brige sigurno je najbitnija stavka u ovim napetim i nepredvidivim vremenima pandemije. Kada bismo morali nacrtati pojam “panika” vjerojatno bismo nacrtali osobu koja sama sebi čupa kosu. Cilj ovog teksta nije da vas uspaničimo nego informiramo i damo konkretne primjenjive savjete s klinički dokazanim rezultatima.

Preparati koji vam mogu pomoći izvana i iznutra učinkoviti su i prirodni te će osim na kosu povoljno utjecati na opće stanje vašeg organizma, stoga se mogu koristiti kao terapija i kao prevencija.

Preparati za vanjsku primjenu na kosi i koži vlasišta

Thymuskin® linija biološki aktivnih preparata, šampona, balzama, seruma i gelova, razvijena i proizvedena u Njemačkoj dokazano djeluje protiv ispadanja kose te aktivira njen novi rast.

 

Thymuskin Forte šampon pobijedio je u kategoriji Najbolji šampon protiv ispadanja kose na Estetica Premium Product 2020 dodjelama nagrada. Članove stručnog žirija činilo je 10 uglednih hrvatskih dermatologa: dr. sc. Željana Bolanča, dr. sc. Ivana Nola, dr. Nevija Delalle, prim. dr. Sanja Poduje, dr. Jane Basarovski, dr. Jelena Meštrović Štefekov, dr. Jolanda Kanižaj Rajković, dr. Jelena Jakić, dr. Saida Rezaković i dr. Zrinka Stanić Žgombić. Navedeni dermatolozi pritom ističu kako nije realno očekivati čudotvorne rezultate za nekoliko dana ili tjedana te napominju da je za kvalitetan rezultat potrebno 3 do 6 mjeseci redovitog korištenja Thymuskin preparata.

Jedinstvena kombinacija djelatnih tvari sadržana u preparatima Thymuskina® dobiva se iz peptida timusa neživotinjskog podrijetla, a već se 25 godina uspješno koristi u liječenju gubitka kose različitog uzroka.

Kod svakodnevne primjene seruma iz Thymuskin linije bitno je napomenuti primjenu masažom tjemena, tako se aktivni sastojci bolje apsorbiraju te se pojačava prokrvljenost vlasišta i time dodatno stimuliraju folikule.

Osim djelovanja na rast kose korisnici Thymuskina zadovoljni su djelovanjem šampona i balzama na cijelu dužinu vlasi, kosa je meka, podatna i sjajna. Mnoge žene koriste Thymuskin med šampon jer im kosu čini otpornijom i podatnijom za oblikovanje, te često zamole svoje frizere da im kosu operu i njeguju s donesenim Thymuskin šamponom i balzamom.

Dodaci prehrani za maksimum naše kose

Vitamini, minerali i ostali aktivni sastojci koji potiču rast i obnovu kose imaju također nebrojene pozitivne učinke na imunitet te opće stanje organizma.

Vitamini E je antioksidans topljiv u lipidima, odnosno molekula koja je u stanju neutralizirati slobodne radikale u koži, kosi i tijelu. Vitamin E stekao je veliku popularnost zbog svoje sposobnosti pretvaranja vlažne, suhe kose u bujniju i sjajniju. Vjeruje se da vitamin E može smanjiti gubitak kose, poboljšati zdravlje vlasišta i cirkulaciju te dodati sjaj kosi. ( Namirnice koje prirodno sadrže vitamin E: ulje pšeničnih klica, nerafinirano ulje suncokreta, sjemenke suncokreta, bademi, kikiriki, cikla, kupus, špinat, bundeva, avokado).

Cink potiče rad štitne žlijezde, čiji smanjeni rad utječe na gubitak kose. Stručnjaci preporučuju uzimanje cinka s bakrom kako bi se uspostavila ravnoteža minerala u organizmu. Cink potiče sintezu proteina i dijeljenje stanica, a tako i obnavlja vlasi kose. Njegova razina u organizmu ovisi o stalnom unosu putem hrane ili dodataka prehrani, jer se ne može sintetizirati u stanicama niti skladištiti u organizmu. ( Namirnice koje prirodno sadrže cink: školjke, kamenice, rakovi, jastozi, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice).

Bakar ulazi u sastav pigmenta melanina koji daje boju kosi i koži. Također sudjeluje i u sintezi kolagena, bjelančevine koja izgrađuje kosti, kožu i kosu. ( Namirnice koje prirodno sadrže bakar: jetrica, kamenice, spirulina, shiitake, orašasti plodovi i sjemenke, tamna čokolada, lisnato povrće).

Selen s cinkom dodatno potiče rast zdrave kose. Ima ulogu antioksidanasa koji sprečava oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala. (Namirnice koje prirodno sadrže selen: brazilski oraščići, losos, školjke, piletina, puretina, govedina, kruh od cjelovitog pšeničnog zrna, grah, leća).

Željezo izgrađuje DNA stanice folikula vlasišta. (Namirnice koje prirodno sadrže željezo: Kamenice, školjke, dagnje, goveđa ili pileća jetrica, sardine, tuna).

Cistin je aminokiselina važna za stvaranje proteina i za druge metaboličke funkcije. Neophodna za proizvodnju keratina, glavnog proteina u noktima, koži i kosi. Cistin je važan za stvaranje kolagena. (Namirnice koje prirodno sadrže cistin: hrana bogata proteinima poput piletine, puretine, jogurta, sira, jaja, suncokretovih sjemenki i mahunarki).

Glutation je snažan antioksidans za borbu protiv oksidativnog stresa koji može dovesti do apoptoze folikula (apoptoza ili “programirana smrt stanice” jedan je od mehanizama kojim stanica aktivno uz utrošak energije i sintezu određenih proteina pokreće vlastitu smrt kao sastavni dio fizioloških procesa ili kao odgovor na određena patološka stanja ). Naše tijelo samo proizvodi glutation no možemo potaknuti sintezu glutationa u našem tijelu tako da oralno unosimo suplemente i namirnice s visokim sadržajem glutationa ili njegovih prekursora, na toj listi su šparoge, krumpir, paprika, mrkva, avokado, tikva, špinat, dinja, bamija, meso i mliječni proizvodi).

Vitamin B6 doprinosi normalnoj sintezi cisteina (sastojak keratina, glavni sastojak kose i noktiju). (Namirnice koje prirodno sadrže vitamin B6: goveđa jetra, tuna, losos, slanutak, perad, tamno lisnato povrće, banana, naranča, dinja).

Biotin - vitamin B7, usporava gubitak kose i sprječava lomljenje noktiju, a ulazi i u sastav kreatina koji izgrađuje kosu. (Namirnice koje prirodno sadrže biotin: goveđa jetra, jaja (kuhana), losos, avokado, slatki krumpir, orašasti plodovi, sjemenke).

Vitamin D jedan je od rijetkih vitamina koji se može sintetizirati u ljudskom organizmu, no za to je potrebna sunčeva svjetlost. Vitamin D stimulira folikule vlasi i tako potiče rast kose. Kontrolira razine pojedinih minerala u organizmu, poput cinka. Ako dođe do disbalansa, može se pojaviti svrab vlasišta, a kosa može postati tanja i beživotna. (Namirnice koje prirodno sadrže vitamin D: ulje jetre bakalara, losos, sabljarka, tuna, sardine, goveđa jetrica, žumanjak).

Astaksantin pripada skupini karotenoida, molekula koje se u prirodi stvaraju u biljkama i mikroalgama. Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji se i komercijalno uzgaja i prerađuje, je mikroalga Haematococcus pluvialis.

Na tržištu se mogu pronaći razni dodaci prehrani a mi izdvajamo ove pomno smišljene koktele za kosu, kožu i nokte (ali i opću dobrobit organizma), čiji je sastav zanimljivo čitati jer se radi o prilično maštovitim kombinacijama vitamina, minerala, aminokiselina, proteina.

1. SKIN, NAILS AND HAIR FORMULA od Solgara trostruko je nagrađivan proizvod za zdravlje i ljepotu kože, noktiju i kose ; hrani i obnavlja kožu, nokte i kosu te im vraća sjaj, povećava elastičnost kože i stvaranje kolagena.  Aminokiseline prolin i lizin potiču stvaranje keratina u kosi, čime se ona jača i obnavlja.

2. IRALTONE AGA je dodatak prehrani koji je formuliran za djelovanje na kronični gubitak kose uzrokovan hormonalnim problemima. Iraltone AGA sadrži cink, bakar i selen zajedno s vitaminom C i E koji štite stanice kose od oksidativnih oštećenja i pomažu održavanju kose u normalnom stanju.

3. IRALTONE FORTE je dodatak prehrani za kosu s inovativnom formulom temeljenom na Cystion Complex-u, optimiziranom kombinacijom koja obnavlja i osnažuje kosu. Sadrži L-cistin,glutation, cink, vitamin B6.

4. Hair Force brenda KAL je visoko potentna formula s biotinom koji doprinosi održavanju normalne kose. Poboljšana djelotvornost dolazi od MSM (metilsulfonilmetan), biljaka Saw Palmeto i Gotu Kola, aminokiselina, te vitamina i minerala među kojima treba istaknuti vitamin C, biotin i bakar.

5. BEAUTY HARMONY  Hair, Skin & Nails brenda HUG YOUR LIFE sadrži ekstrakt mikroalge Haematcoccus pluvialis, prirodni izvor astaksantina, MSM, ekstrakt zelenog čaja kao prirodni izvor antioksidansa. Formulacija je dodatno obogaćena hijaluronskom kiselinom, 3 aminokiseline te 9 vitamina i minerala sa 100% preporučenim dnevnim unosom. Ukupno 16 sastojaka.

6. Advanced Skin, Hair & Nails Booster brenda Life Time sadrži biotin, selen,  nikotinamid, vitamine A i C, cink i riboflavin koji doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.