PRAVA ISTINA O DERMAROLLERU

Otvorite li forume, naići ćete na mnogo komentara i razgovora o Dermarolleru – tretmanu magičnim valjkom s iglicama koji poboljšava kvalitetu kože i djeluje na niz različitih problema kože.

U vezi s ovim popularnim tretmanom javljaju se mnoge dezinformacije, od toga da se tretman izvodi prečesto čime se poništava njegov učinak, do korištenja sumnjivih uređaja. Kako bismo otklonili sve nedoumice i provjerili pravu istinu, razgovarali smo s Matejom Ćurkovićem, direktorom Columne, tvrtke koja je distributer Dermarollera za Hrvatsku. Prije svega, jedno pitanje za one koji znaju manje o ovom popularnom tretmanu.

Što je Dermaroller i za što se koristi?

Dermaroller je medicinski uređaj koji se koristi kod terapije indukcije kolagena ili microneedelinga. Izgleda poput valjka s iglicama kojima se prelazi preko kože, a koristi se kod različitih terapeutskih ciljeva: liječi ožiljke (hipertrofične i atrofične), akne, manje i veće bore, strije te pospješuje transdermalni unos aktivnih tvari u kožu. U nekim slučajevima, može pomoći i u liječenju hiperpigmentacija i oštećenja kože nastalih UV zračenjem.

Po kojem principu radi tretman?

Netraumatske mikro igle s iznimno finim promjerom vrha (<3 μm) stvaraju mikro kanaliće u epidermisu i dermisu kože te pokreću u organizmu, kao i kod svake ozljede, procese samoizlječenja i zacjeljivanja. Mikro ubodima se, osim stvaranja mikro kanalića kojim se dostavljaju aktivne supstancije u kožu, oslobađaju faktori rasta, potiče sinteza kvalitetnog i čvrstog kolagena, za razliku od ožiljkastog kolagena koji je slab i ne daje potporu koži.

Na kojim se dijelovima tijela može koristiti i kolika se površina može tretirati u jednom tretmanu?

Dermaroller se može koristiti na licu, vratu, trbuhu i bedrima te na ostalim dijelovima tijela gdje postoje bore, ožiljci, strije i sl. Obično se tretira pojedini dio tijela, primjerice, lice i dekolte, trbuh i bedra…  Veličina površine ovisi o količini anestetika koji se može nanijeti na kožu u jednom tretmanu.

Po čemu je tretman Dermarollerom poseban u odnosu na druge tretmane?

Osnovna razlika između Medicinskog Dermarollera i ostalih metoda za poboljšanje izgleda i stanja kože je u tome da ne djeluje ablativno – ne uništava tkivo i ne zadaje gotovo nikakvu traumu. Uobičajene metode poput CO2 lasera, frakcijskog lasera, peelinga, dermoabrazije djeluju po principu „skidanja“ sloja kože, a toga kod terapije Medicinskim Dermarollerom nema. Također, microneedling ne može naštetiti melanocitima i time potencijalno dovesti do postupalnih hiperpigmentacija. Osim toga, prilikom microneedlinga ne dolazi do zagrijavanja tkiva i posljedičnog oslobađanja HeatShock Proteina (HSP). Medicinski i kućni Dermaroller Mnogo se upita i dezinformacija javlja o Dermarolleru za kućnu upotrebu.

Koja je razlika između Medicinskog Dermarollera i onoga za kućnu upotrebu? Na što treba paziti prilikom odabira tretmana?

Kućni Dermaroller najčešće se koristi kao nadopuna terapiji Medicinskim Dermarollerom, odnosno kao after care nakon tretmana. Svakako ga preporučujemo i osobama koje žele poboljšati apsorpciju i djelotvornost aktivnih tvari iz anti-age kozmetike. Redovita njega Dermarollerom za kućnu primjenu stimulira stanice kože da brže obnavljaju epidermis i potiču nastajanje novog kolagena. Time se povećava debljina i čvrstoća gornjeg sloja kože, koža postaje otpornija na vanjske utjecaje te tako postiže puniji i mlađi izgled zdravog sjaja. Medicinski Dermaroller se koristi kod terapeutskih ciljeva, kao što je navedeno, liječi ožiljke (hipertrofične i atrofične), akne, manje i veće bore, strije te omogućava unos aktivnih tvari u većim koncentracijama i u dublje dijelove kože.

U čemu je prednost Medicinskog Dermarollera u odnosu na kućni Dermaroller?

Medicinski Dermaroller (duljina iglice 1-1,5 mm) probija vanjski sloj epidermisa (stratum corneum) te iglice dospijevaju do živog tkiva kože. U dermisu, koji je ciljno područje terapije Medicinskim Dermarollerom, nalazi se splet epitelnih stanica, krvnih žila, živčanih stanica, izvanstaničnog matriksa, kolagena, elastina i stanica poput fibroblasta koje proizvode i popravljaju ovaj vitalan dio našeg tijela. Kod Dermarollera za kućnu upotrebu iglice su puno kraće (0,2 mm) pa ne probiju dermis.

Koji dermarolleri na tržištu postoje i po čemu se razlikuje vaš od ostalih dermarollera? Odnosno, razlika između Dermarollera i dermarollera?

Na tržištu se nude razni dermarolleri upitne kvalitete, a kao najveći problem naveo bih da većina tih uređaja nije sterilna, što je opasno zbog mogućih infekcija. Kada pogledate iglice takvih uređaja pod povećalom, možete vidjeti da je struktura čelika gruba i nepravilne površine, kod nekih je uzoraka i oblik nepravilan pa se vide mikro kukice na vrhu iglica. Ima i kvalitetnijih brandova koji pak imaju nepotrebno duge iglice, što je neugodno za pacijente (za veliku većinu tretmana nema potrebe za iglicama dužim od 1,5 mm). Medicinski  Dermaroller se u Njemačkoj i mnogim drugim tržištima zove Original Dermaroller. Samo ime govori da se radi o prvom ikad konstruiranom Dermarolleru koji je pokrenuo trend microneedelinga u svijetu. Njegov izumitelj je dr. Horst Liebl iz Njemačke gdje je i središte tvrtke Dermaroller. Svi proizvodi izrađuju se od medicinskog čelika prema najvišim standardima (međunarodna norma o kvaliteti i rizicima za medicinske proizvode ISO 13485), te imaju oznaku europske sukladnosti CE. Mikro iglice su sterilne i s iznimno finim promjerom vrha (<3 μ m).

Što je eDermastamp i po čemu se razlikuje od Dermaroller valjka? Ima li razlike u djelovanju?

 eDermastamp je u električni uređaj koji se od Dermaroller valjka razlikuje po tome što iglicama okomito probija kožu, a njegova je prednost ta što se duljina iglica može mijenjati tijekom tretmana. Patentirana nagibna glava s iglama prilagođava se, poput brijaćeg aparata, pojedinim područjima kože. Tako dolazi do okomitog probijanja kožne barijere, bez povlačenja, rastezanja ili ozljeđivanja površine kože. Osim navedenih prednosti, razlike u djelovanju nema. Ako vas na tretman naruče nakon 2 tjedna, pazite Kao često pitanje javlja se i gdje se tretman Medicinskim Dermarollerom može napraviti, odnosno tko može izvoditi taj tretman… Tretman Medicinskim Dermarollerom može izvoditi educirano medicinsko osoblje koje posjeduje certifikat.

Smiju li kozmetičarke izvoditi tretman?

U želji da pacijentima osiguramo što kvalitetnije i sigurnije tretmane, prvenstveno smo se odlučili za suradnju s klinikama i dermatološkim ordinacijama, međutim nismo isključili ni kozmetičke salone. Bitno nam je da naši certificirani partneri odrađuju tretmane u skladu s Dermaroller protokolom. Kod protokola bih naglasio jednokratno korištenje sterilnih uređaja/nastavaka i primjenu odgovarajućeg anestetika.

Na što bi pacijenti trebali obratiti pažnju prilikom tretmana?

Jedinstvenost ovog uređaja je to što se on koristi jednokratno. Dakle, Medicinski Dermaroller  je sterilan medicinski uređaj namijenjen za jednokratnu uporabu na jednoj osobi i on se nikako ne smije koristiti više puta ili na više osoba. Uređaj ili nastavak za eDermastamp se mora otvoriti pred pacijentom iz originalnog sterilnog pakiranja.

U mnogim kozmetičkim salonima tretman se izvodi svako 2 tjedna? Zašto to nije dobro, što se događa s kolagenom?

Nažalost, kod nas je čest slučaj i da se tretmani izvode svaki tjedan. To nije dobro jer Dermaroller prirodno potiče proizvodnju kolagena u trajanju od 6 do 8 tjedana. Kada pacijent ponovi tretman nakon 1 – 2 tjedna, uništi se novonastali kolagen. Rezultat svega je da pacijenti bespotrebno dolaze u više navrata. Također, vrlo često riskiraju infekcije jer se isti uređaji koristi više puta.

Nakon tretmana Kakvi su rezultati tretmana Dermarollerom i kada su vidljivi?

Obično je potrebno i do 6 tjedana da se pojave prvi vidljivi znaci regeneracije, a proces se nastavlja i sljedećih mjeseci, ostvarujući dugotrajno poboljšanje izgleda kože.

Koliko je tretmana i u kojem razmaku potrebno?

Za optimalne rezultate preporučuje se učiniti 3 tretmana s razmacima od 6 tjedana, no kod težih ožiljaka od akni, vaš dermatolog može preporučiti i do 5 tretmana.

Kakve su upute nakon tretmana: smije li se koža izlagati suncu, ima li nuspojava, treba li se lice mazati nečim?

Neposredno nakon terapije Medicinskim Dermarollerom možete izgledati kao da imate manje opekline od sunca, a koža može biti topla, zategnutija i otečenija nego inače. Intenzivno crvenilo obično traje 24 sata i tada se počinje lagano povlačiti. U većini slučajeva, crvenilo nestaje nakon 3 dana. 48 sati nakon tretmana potrebno je koristiti mlaku vodu te pripaziti da su ruke čiste pri diranju lica, a makeup se može nanijeti već 6 ili 12 sati nakon tretmana – preporučljivo je nanijeti mineralni makeup. Ako izlazite na danje svjetlo, svakako se preporučuje nanošenje kreme s visokim zaštitnim faktorom, i to tijekom 2 tjedna nakon terapije, čak i ako je zima i nema sunca. Nekoliko dana nakon tretmana može se pojaviti i osjećaj suhoće kože koji će s vremenom nestati.

Kako lice izgleda odmah nakon tretmana? Kada otpadnu krastice koje nastanu?

Neposredno nakon terapije Medicinskim Dermarollerom lice je crveno i malo otečeno. Oteklina nestaje nakon nekoliko sati. Crvenilo je intenzivno sljedećih 24 sata, ali se onda postepeno smanjuje. Sljedećih nekoliko dana nakon tretmana, koža je suha i može se blago ljuštiti. Strije, bore i nježna koža su jedan od estetskih problema koji muči brojne žene. Budući da se radi o tipu ožiljaka, vrlo se teško uklanjaju.

Kako Dermaroller djeluje na strije?

Glavni razlozi nastanka strija su dobivanje na tjelesnoj težini i preveliko rastezanje kože, kao primjerice u trudnoći, ili produljena upotreba kortikosteroida, određeni genetski faktori i neke bolesti. Ne postoji idealan tretman za uklanjanje strija, one se mogu samo ublažiti. Microneedling potiče stvaranje fibroblasta, osobito u papilarnom dermisu, i nešto slabije u retikularnom dermisu te na taj način može smanjiti atrofiju i poboljšati izgled kože.

Ima li učinka kod bora?

Ima, microneedling je idealan tretman kojim se poboljšava ili održava kvaliteta kože. Za vrijeme samog tretmana, microneedling omogućava unos velike količine antioksidansa i hijalurona u dublje dijelove kože gdje inače ti sastojci ne mogu prodrijeti s lokalnom anti-age njegom. Osim toga, stvaranjem mikro uboda potiče se sinteza kolagena, oslobađaju faktori rasta, a koža postaje zdrava, glatka i sjajna.

Postoje li slučajevi u kojima se Dermaroller ne smije koristiti?

To su rijetki slučajevi i odnose se najčešće na aktivne bakterijske i virusne infekcije, ekceme, psorijazu.

Kome biste preporučili tretman? Ima li dobnih ili nekih drugih ograničenja?

Nema dobnih ograničenja. Tretman se može koristiti u mladenačkoj dobi u svrhu liječenja ožiljaka od akni, a kasnije je idealan tretman za one koji stalnim poticanjem stvaranja zdravog kolagena žele spriječiti starenje kože.

Mogu li tretman koristiti i osobe koje imaju vrlo nježnu kožu?

Tretman je namijenjen svim tipovima kože, ali naravno da će aktivni sastojci koji se unose za vrijeme tretmana, kao i njega kože nakon tretmana biti prilagođeni prema tipu kože klijenta i njegovim očekivanjima.

Izvor: ESTETICA.hr https://estetica.hr/sve-o-dermarolleru/