Malo ljudi je upoznato s podatkom da se u medu nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.

Taj sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima poznat je nadaleko i naširoko.

Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi slador - glukozu i fruktozu, glavne sastojke meda.

Tajnu proizvodnje pravog prirodnog meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani.

Postoji mnogo vrsta meda, svaka je iznimno dobra za probavu te nadasve općenito – ljekovita.

Iznimna svojstva meda

  • med povoljno utječe na motoriku želuca i crijeva
  • konzumacijom meda 120 grama dnevno tijekom dvadesetak dana  povećava aktivnost leukocita za otprilike 7% i hemoglobina za 10 - 20%
  • redovita konzumacija meda uzrokuje poboljšanje krvne slike zbog sadržaja malih količina soli, željeza, mangana, bakra i kobalta
  • med je prije svega vrijedan hranjivi proizvod
  • svakodnevna upotreba meda pozitivno utječe na čovjekov organizam
  • ne razdražuje sluznicu probavnog sustava i dobro se apsorbira te brzo oslobađa neophodnu energiju
  • za razliku od drugih šećera, brže prolazi kroz bubrege.
Tajnu proizvodnje pravog prirodnog meda pčele nose u svom tijelu

Za fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost

Treba voditi računa da se med ne zagrijava na temperaturu većoj od 60°C, mada je bolje da temperatura bude i niža.

Stoga, ako primjerice, koristite med da zasladite čaj, napravite ga, pričekajte da se malo ohladi pa onda dodajte med. Tako sprječavate da dođe do uništavanja hranjivih materija koje se nalaze u medu.

Preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je između 60 i 100 grama, a za djecu mlađu od 10 godina je 30 grama.

Za sasvim malu djecu se preporučuje u manjim količinama i to isključivo kao zaslađivač.

Osim toga, poželjno je med držati u ustima sve dok se ne otopi.

Zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

Njegova ga svojstva čine nezaobilaznom namirnicom u zdravoj prehrani.

U nastavku donosimo najpoznatije vrste meda:

1. Cvjetni med

Cvjetni ili livadni med dobiva se iz različitih vrsta cvijeća, ovisno o podneblju.

Blagog je i aromatičnog okusa.

Zbog posebnog sastava preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, te kod sezonskih alergija i alergijske astme.

Kod alergijske astme preporučuje se uzimati cvjetni med iz okoline jer on sadrži pelud svih vrsta cvijeća, koje uzrokuje potencijalne alergije.

Zbog lake probavljivosti med vraća izgubljenu energiju, a osigurava i fizičku izdržljivost te psihičku stabilnost

2. Bagremov med

Bagremov med karakterizira izrazito svijetložuta boja te blag okus.

Ova vrsta meda odgovara većini ljudi jer se njegova aroma praktički ne osjeti u napitcima.

Odličan je izbor za malu djecu, ali tek od 1. godine života, i za osobe koje se oporavljaju nakon bolesti.

Koristi se i kod problema krvožilnog sustava i zatvora. Zbog sedativnog učinka pomaže kod nesanice, nervoze i napetosti.

Za smirenje prije spavanja popijte šalicu čaja od matičnjaka s dodatkom male žličice meda od bagrema.

Pušačima je preporučljivo odmah po ustajanju pojesti žlicu meda od bagrema.

3. Lipov med

Lipov med je bistre, gotovo prozirne boje i blaga okusa.

Olakšava dišne tegobe i preporučuje se kod prehlade i gripe.

Potiče znojenje, povoljno djeluje na probavu, ublažava grčeve i smiruje bol.

Koristan je kod problema s bubrezima jer potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Lipov med ne smiju uzimati srčani bolesnici.

Posebna preporuka: bolujete li od astme, pojedite punu žličicu naribanog hrena s lipovim medom.

4. Kestenov med

Kestenov med specifične je crvenosmeđe boje.

Teškog je okusa pa mnogima ne odgovara.

Zbog svog snažnog antibiotičkog djelovanja jedan je od najljekovitijih vrsta meda.

Koristi se kod gotovo svih bolesti i upala.

Djeluje kod čira na želucu, žutice, bakterija u mokraćnom sustavu, slabe cirkulacije i oslabljenog srčanog mišića

Pomaže probavnom sustavu.

Velika žlica kestenova meda tik prije spavanja pomaže protiv zatvora.

Mnogi ga koriste i za oralnu higijenubolje čisti zube od zubne paste.

Pušačima, kojima organizam gomila toksine i koji često imaju problema s kašljem, preporučuje se pojesti ujutro natašte jednu veliku žlicu kestenova meda.

5. Heljdin med

Heljdin med ima najtamniju boju te snažan i opor okus.

Bogat je mineralima i antioksidansima zbog čega spada u najzdravije vrste meda.

Preporučuje se slabokrvnim osobama, te kao izuzetna pomoć kod kašlja.

Za olakšanje kašlja kod djece dajte im jednu malu žličicu meda prije spavanja.

Zbog svog snažnog antibiotičkog djelovanja, kestenov med jedan je od najljekovitijih vrsta meda

6. Planinski med

Planinski med iznimno je cijenjena i ljekovita vrsta meda.

Dobiva se iz nezagađenog planinskog bilja pa je zbog svog sastava ljekovitih biljaka vrlo tražen.

Ima snažno antimikrobno djelovanje, čak i dok je razrijeđen u omjeru od 1:150.

Koristite ga za jačanje imuniteta, problema s disanjem – izliječite kašalj, upale grla i sinusa.

U narodnoj medicini planinski med koristio se i za dezinfekciju kožnih upala i rana.

Pomaže pri liječenju ginekoloških tegoba i upala izazvanih virusima i bakterijama. 

Za jačanje organizma, najmanje pola sata prije doručka, popijte šalicu toplog mlijeka zaslađenog planinskim medom.

7. Manuka med

Ova vrsta meda je na popisu i doslovno – šećer na kraju.

Manuka med dobiva se iz cvjetova zimzelenog drveta Manuka koje raste samo na području Novog Zelanda i smatra se najljekovitijim medom na svijetu.

Zbog svoje dugogodišnje izolacije od ostatka svijeta te zbog svoje specifične otočne biogeografije, Novi Zeland ima nevjerojatno bogatu floru i faunu.

Naime, oko 80% svjetske flore postoji samo na Novom Zelandu!

Toj fantastičnoj obitelji pripada i Manuka drvo, Leptospermum scoparum, jedinstveno zimzeleno drvo koje raste nekultivirano na širim područjima Novog Zelanda.

Cvate ljeti, a intenzivan miris koji daju njegovi lijepi, crveno-rozi cvjetovi, pčele jednostavno obožavaju.

Moćna antibakterijska svojstva metilglioksala.

Od davnina, domoroci Maori koriste manuku kao lijek.

Manuka med je jedinstven jer sadrži velike količine metilglioksala za razliku od drugih medova.

Rezultati znanstvenih istraživanja potvrdili su da je metilglioksal jedan od ključnih spojeva koji se prirodno nalaze u novozelandskom Manuka medu. O njegovoj blagotvornosti svjedoče brojni korisnici diljem svijeta.

Manuka je jedinstveno zimzeleno drvo koje raste nekultivirano na širim područjima Novog Zelanda

 

Kapsule i tablete za žvakanje

 

Ako nemate mogućnost konzumacije meda, posebno onog od manuke, možete ga uzeti na drugačiji način - putem kapsule ili tablete za žvakanje.

Naime, Cyclopower kapsule (novozelandski MGO 400+ Manuka med iznimne čistoće) kombinacija je prirodnih ciklodekstrina koji pojačavaju blagotvorna svojstva meda, te snažno podupiru njegovu djelotvornost upravo tamo gdje je potrebno, a optimalno je doziran u vegetarijanskoj kapsuli s 3 puta manjim glikemijskim indeksom.

Cyclopower tablete za žvakanje, također niskog glikemijskog indeksa, preporučuju se kod bolnog grla, upale desni ili infekcija usne šupljine.

Stoga su Cyclopower kapsule i tablete praktične na putovanjima, radnom mjestu, tijekom bavljenja sportom, itd.

Stoga, neka vam vaše zdravlje, kao i zdravlje najbližih, bude uvijek na prvom mjestu.

Med je najbolji lijek