Nalaze se u sredstvima za čišćenje u našim kupaonicama, prerađenoj hrani u našim kuhinjskim ormarićima i infiltriraju se u okoliš u zraku koji udišemo. Toksini su posvuda oko nas, a posljednjih godina sve više. Obraćanje pozornosti na zdravlje naše jetre važnije je nego ikad, a jedna biljka posebno privlači pažnju zbog svojih prirodnih svojstava zaštite jetre - mliječni čičak.

 

ISTRAŽIVANJE VAŽNOSTI MLIJEČNOG ČIČKA U ZDRAVLJU JETRE

Mliječni čičak, ili poznat po svom znanstvenom nazivu Silybum marianum, ima dugu povijest u biljnoj medicini. Aktivni sastojak mlijeka čička je silimarin, snažan antioksidans koji je opsežno proučavan kao hepatoprotektiv (štitnik jetre).

 

TRADICIONALNI KORIJEN MLIJEČKE

Povijesno gledano, mliječni čičak se koristio u tradicionalnoj medicini za liječenje poremećaja jetre i pospješivanje cjelokupne funkcije jetre. Njegova uporaba datira još iz davnih vremena, a grčki liječnik i botaničar Dioskorid (40. – 90. g. poslije Krista) smatra se prvim koji je potvrdio ljekovita svojstva mlijeka čička, prema National Library of Medicine.

 

ZAŠTITNA SVOJSTVA MLIJEČNOG ČIČKA ZA ZAŠTITU JETRE

Mliječni čičak je poznat po svojoj sposobnosti da zaštiti jetru od oštećenja uzrokovanih toksinima i slobodnim radikalima. Slobodni radikali su reaktivne i nestabilne molekule koje su povezane sa stanjima poput raka, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i još mnogih drugih. Da upotrijebimo neke primjere iz "stvarnog života" – slobodni radikali mogu se naći u prženoj hrani, alkoholu, duhanskom dimu, pesticidima, ultraljubičastim zrakama i zagađivačima zraka. Jetra je stalno izložena tim raznim štetnim tvarima te se može preopteretiti. To je poznato kao hepatitis, pri čemu je jetra zagušena s previše toksina i/ili masti. Silimarin, ključna komponenta mlijeka čička, djeluje kao štit, sprječavajući te toksine da izazovu oksidativni stres i upalu jetre.

 

REGENERACIJA JETRE MLIJEČNIM ČIČKOM

Jedno od najtraženijih svojstava mlijeka čička je njegova sposobnost poticanja regeneracije stanica jetre. Jetra ima izvanrednu sposobnost samoobnavljanja, a čini se da mliječni čičak pospješuje taj prirodni proces. Često ga preporučuju i liječnici i travari jer čičak pridonosi cjelokupnoj funkciji i vitalnosti jetre potičući rast novih, zdravih stanica jetre.

 

DETOKSICIRAJTE SVOJE TIJELO

Temelj rada jetre je proces detoksikacije. Mliječni čičak pojačava aktivnost enzima koji razgrađuju toksine, što pomaže u čišćenju. To sprječava nakupljanje opasnih spojeva u jetri, osim što pomaže u njihovom uklanjanju.

 

SPREČAVANJE ŠTETNIH DJELOVANJA OTROVA

Osim ljekovitih svojstava uklanjanja štetnih spojeva, mliječni čičak je fantastična preventivna biljka koja djeluje kao štit protiv štetnih učinaka toksina. Prirodno je protuupalno i štiti stanice jetre od oštećenja, osiguravajući da jetra može optimalno obavljati svoje funkcije.

 

DODATNO BILJE: POJAČAJTE SNAGU ČIČKA

Iako je čičak vrlo moćna biljka koja se ističe u zeitgeistu, nije jedina. Druge dvije biljke poznate po svojim blagotvornim učincima na rad jetre su kurkuma i artičoka.

 

 

KURKUMA ZA ZDRAVLJE JETRE

Kurkumin, aktivni spoj kurkume, pokazuje snažna protuupalna i antioksidativna svojstva. Pomaže u smanjenju upale u jetri i može doprinijeti prevenciji bolesti jetre. Kombinacija mliječnog čička i kurkume može pružiti sinergijski učinak, poboljšavajući cjelokupnu zaštitu jetre.

 

ARTIČOKA ZA JETRA

Žuč je neophodna za probavu i uklanjanje toksina, a artičoke se već dugo koriste u tradicionalnoj medicini za povećanje proizvodnje žuči. U kombinaciji s dobrobitima čička, artičoke pomažu u procesu detoksikacije jetre pospješujući sintezu žuči.

 

 

DETOX SVAKODNEVNI, TIJEKOM CIJELE GODINE

Uključivanje ljekovitih biljaka kao što su čičak, kurkuma i artičoka može biti pametan potez u potrazi za dobrim zdravljem jetre. Ove biljke, koje imaju svoje dobro dokumentirane korijene u tradicionalnoj medicini, pružaju sveobuhvatan pristup njezi jetre pomažući aktivnim problemima, kao i nudeći zaštitu od budućih oštećenja. New Nordic Active Liver tablete jednostavan su način za uključivanje ovih biljnih rješenja u vašu svakodnevnu rutinu.

 

Prastaro znanje povezano s ovim biljkama postaje sve relevantnije dok prolazimo kroz teškoće suvremenog života. Zaštitna i regenerativna svojstva mliječnog čička dokaz su sposobnosti prirode da podupre zdravlje i dobrobit.