Vitamin C se sve više spominje kao krucijalni sastojak u njezi kože jer donosi razne dokazane benefite poput osvježavanja tena i ublažavanja hiperpigmentacijskih mrlja. S druge strane, već vrapci na grani znaju da kada smo bolesni, moramo povećati unos vitamina C. No, zašto je vitamin C toliko važan i koja je zapravo njegova moć, saznajte u nastavku.

 

Vitamin C - saveznik zdravlja 

Vitamin C ili askorbinska kiselina esencijalni je nutrijent za različite biološke funkcije. Također, prirodni je antioksidans kojeg većina biljaka i životinja ima mogućnost sintetizirati. Međutim, ljudima nedostaje enzim potreban za njegovu sintezu pa ga iz tog razloga moramo u organizam unositi hranom ili suplementima.

Vitamin C, kao najzastupljeniji antioksidans u ljudskoj koži, ima ulogu zaštititi kožu od oksidirajućih slobodnih radikala koji se nalaze u zagađenom okolišu ili nastaju izlaganjem ultraljubičastom (UV) zračenju, pušenjem te neadekvatnom prehranom. Aktivnost vitamina C da neutralizira i ukloni oksidanse od posebne je važnosti u sloju epiderme (površinskog dijelu kože), gdje je zapravo vitamin C i koncentriran.

Kada je koža izložena UV svjetlu, nastaju reaktivni kisikovi radikali (ROS). Te molekule zapravo predstavljaju unutarstanične kemikalije koje su reaktivne prema lipidima, proteinima i DNA, a u stanju su potaknuti razne štetne biološke procese unutar organizma. Drugim riječima, ljudskom organizmu vrlo je važan kisik, ali ponekad dolazi do razdvajanja uparenih molekula kisika (O2) u dva pojedinačna atoma s nesparenim elektronima (O2). Kao takvi su nestabilni i „traže“ u tijelu drugi elektron kako bi stvorili s njim stabilan par, ali pritom dovode do oštećenja membrana i drugih komponenti u samome tijelu. U takvim procesima na snagu stupa vitamin C koji ima sposobnost donirati elektron za neutralizaciju slobodnih radikala i na taj način zaštititi organizam i kožu od oksidativnog stresa.

 

Široka djelotvornost vitamina C za cjelokupni organizam

Tijelo treba vitamin C za razne funkcije i učinkovit je u raznim pogledima. Ovo su neki od njih:

 

  1. Pomaže tijelu u proizvodnji kolagena, L-karnitina i nekih neurotransmitera. Kolagen je strukturni protein odgovoran za snagu našeg tijela i kože. On čini 1-2% mišićnog tkiva te je vitalna komponenta u fibroznim tkivima kao što su: tetive, ligamenti, koža, rožnica, hrskavica, kosti, crijeva, krvne žile.

 

  1. Kao antioksidans, pomaže u uklanjanju neželjenih tvari poznatih kao reaktivne oksidativne vrste (ROS) iz tijela. Antioksidativna aktivnost vitamina C može pomoći smanjiti upalu i smanjiti rizik od razvoja raznih stanja, uključujući neke vrste raka.

 

  1. Jača imunološki sustav. Njegovo djelovanje na imunitet danas je dokazano prepoznato; vitamin C je visoko koncentriran u leukocitima i brzo se troši kada dođe do infekcije. Vitamin C štiti od oštećenja koja uzrokuju kisikovi radikali, povećava kapacitet T-stanica, povećava aktivnost prirodnih stanica ubojica.

 

  1. Pomaže tijelu apsorbirati željezo, a neki zdravstveni djelatnici preporučuju uzimanje dodataka vitamina C s tabletama željeza kako bi se poboljšala apsorpcija kod osoba s anemijom uzrokovanom nedostatkom željeza.

 

  1. Pospješuje zacjeljivanje rana. Osobe s niskim unosom vitamina C mogu doživjeti sporije zacjeljivanje rana jer će njihova tijela biti manje sposobna proizvoditi kolagen. Tijekom perioda oporavka, zdravstveni djelatnici mogu preporučiti dodatke prehrani osobama s niskom razinom vitamina C.

 

Niske razine vitamina C u tijelu mogu dovesti do skorbuta. Simptomi skorbuta uključuju otečene zglobove, krvarenje desni i klimanje zuba, anemiju i umor.

 

Najbogatiji prirodni izvor vitamina C

1. Agrumi

Sirovi citrusi imaju vrlo visok sadržaj vitamina C. Jedna srednja naranča sadrži 70 mg vitamina C, dok jedan grejp sadrži oko 96 mg. Sokovi od agruma sadrže još veće količine vitamina C, a šalica soka od naranče sadrži oko 71 mg vitamina C.

2. Brokula

Iznenađujuće, šalica brokule sadrži isto toliko vitamina C kao i naranča. Brokula je dobar izvor drugih vitamina i minerala, kao što su: kalcij, željezo, kalij, cinkov tiamin, riboflavin, niacin i folat.

3. Crveni kupus

Crveni kupus, koji se naziva i ljubičasti kupus, bogat je vitaminom C i ima malo kalorija. Pola šalice sadrži samo 14 kalorija, ali gotovo 30% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C. Također sadrži vlakna i druge vitamine.

4. Kivi

Jedna porcija kivija sadrži većinu našeg preporučenog dnevnog unosa. Studije su također pokazale da dodavanje kivija marginalnoj prehrani s vitaminom C uvelike poboljšava razinu vitamina C u plazmi.

5. Paprika babura

Sve sorte paprike imaju malo kalorija i puno hranjivih tvari, uključujući vitamin A, vitamin C, kalij, folnu kiselinu i vlakna. Crvena paprika ima gotovo 8 puta više beta karotena i 1,5 puta više vitamina C od zelene paprike.

6. Camu camu

Camu Camu malo je drvo koje se može naći u regiji Amazonas u Peruu, dok sam plod camu camu voća u sebi sadrži najveći postotak vitamina C. Drvo donosi male, okrugle plodove – bobice slične trešnji ili šljivi, a okusom podsjeća na hibiskus i borovnice. Zbog svog izrazito kiselo-gorkog okusa, svježeg ga može konzumirati samo lokalno stanovništvo Perua i Brazila koje je naviklo na njegov okus.

Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks prirodan je dodatak prehrani dobiven od divljeg ploda camu camu voća. Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i stvaranju kolagena. Kao prirodan vitamin C, bioraspoloživiji je i nježan za želudac. U kapsulama se nalazi najjači ekstrakt na tržištu (15:1), a jedna kapsula osigurava 75 mg prirodnog vitamina C. Tako dnevna doza (2 kapsule) osigurava 200 % PU vitamina C za žene te 167 % PU za muškarce.

Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks doprinosi:

  • održavanju normalne funkcije imunološkog sustava
  • normalnom stvaranju kolagena (za normalnu funkciju krvnih žila, kože, zubi, desni, kostiju, tetiva i hrskavica)
  • zaštiti stanica od oksidativnog stresa
  • smanjenju umora i iscrpljenosti
  • normalnom funkcioniranju živčanog sustava
  • normalnoj psihološkoj funkciji
  • smanjenju umora i iscrpljenosti
  • povećanju apsorpcije željeza