Na tržištu se mogu pronaći sve više kozmetičkih proizvoda, osobito u onim za anti-age njegu, koji sadrže peptide. Dok većina ljudi zna što je anti-age rutina, malo tko zna što su peptidi i koju oni ulogu imaju u njezi kože. Budući da su starenje i peptidi usko povezani u skincare rutini, pobliže ćemo objasniti oba pojma.

 

Postoje dva tipa starenja kože

Starenje kože je degenerativni proces koji dijelimo na kronološko (prirodno) starenje i fotostarenje (starenje uslijed izlaganja kože UV zračenju). 

Kronološko starenje karakterizirano je atrofijom kože, gubitkom elasticiteta te usporavanjem metaboličke aktivnosti, a fotostarenje je odgovorno za većinu estetski nepoželjnih promjena na koži. Rezultat tih promjena su suhoća, gubitak elasticiteta, hiperpigmentacije, površinski proširene kapilare i bore. 

Fotostarenje je posljedica kontinuiranog izlaganja UVA i UVB zračenju valne duljine 245nm – 290nm. Prodiranjem UV zračenja duboko u kožu dolazi do oštećenja elastičnih i kolagenskih vlakana, što rezultira ubrzanim starenjem kože. Smatra se da 50% oštećenja nastaje kao posljedica stvaranja slobodnih radikala pa je uloga antioksidansa u očuvanju mladolike kože od presudne važnosti.

Svakako najveći uzročnik starenja kože, mimo kronološkog starenja, izloženost je UVA i UVB zračenju. Opetovanim oštećenjem, koje tek djelomično možemo prepoznati kao specifično crvenilo i žarenje, koža akumulira mikrooštećenja koja se godinama kasnije prepoznaju kao preuranjeno starenje. Problem se dodatno komplicira kod fenotipski svijetlih osoba koje su posebno osjetljive na sunce, te dodavanjem fotosenzitizirajućih čimbenika koje ponekad nesvjesno provociramo pogrešnim ili neinformiranim odabirom kozmetike.
 

Što su peptidi?

Peptidi su lanci aminokiselina povezani peptidnom vezom. Postavlja se pitanje koja je onda razlika između peptida i proteina? Iako su i jedni i drugi građeni od istih blokova, odnosno aminokiselina, razlika je u veličini. Peptidi obično sadrže 50 ili manje aminokiselina, dok su proteini građeni od 50 ili više aminokiselina. 

Podjela peptida i njihove uloge:

  • Signalni peptidi: Prirodno starenje kože rezultira smanjenom produkcijom i povećanom degradacijom proteina ekstracelularnog matriksa, poput kolagena, elastina, fibronektina i laminina. Ekstracelularni matriks, osim pružanja strukturne potpore, također utječe na diferencijaciju i proliferaciju stanica. Te funkcije posredovane su signalnim peptidima dobivenim proteolitičkom razgradnjom proteina ekstracelularnog matriksa. Signalni peptidi potiču sintezu kolagena, a također mogu povećati proliferaciju elastina, proteoglikana, glikozaminoglikana i fibronektina. Kao posljedica toga, pomažu pri pigmentaciji foto oštećene kože te smanjuju fine linije i bore regeneracijom stanica matriksa. Potičući sintezu proteina matriksa, povećava se elastičnost kože te koža izgleda glatkije i čvršće. Razvijeni su razni sintetski peptidi modelirani na popravnim signalnim sekvencama u svrhu pomlađivanja kože. 
  • Peptidi nosači: Pomažu pri transportu važnih tvari, ali njihova glavna primjena je isporučivanje i stabiliziranje elemenata u tragovima, poput bakra i mangana, koji su neophodni za zacjeljivanje rana i enzimske procese. Razvijeni su peptidi koji olakšavaju i ubrzavaju dostavu bioaktivnih molekula u kožu. Najpoznatiji primjer je bakrov tripeptid koji djeluje kao signalni i prijenosni peptid te potiče sintezu kolagena, elastina, proteoglikana i glikozaminoglikana, a također djeluje protuupalno i antioksidativno. U kozmetičke primjene, bakrov tripeptid pomaže smanjiti vidljive znakove starenja kože te je primijećena poboljšana elastičnost i vlažnost kože, ali i smanjenje finih linija i bora.
  • Mimetički peptidi: Opuštanje mišića još je jedna od strategija smanjivanja uobičajenih znakova starenja. Mišići se kontrahiraju oslobađanjem neurotransmitera iz neurona. Ovi peptidi djeluju kao inhibitori neurotransmitera, odnosno inhibiraju oslobađanje acetilkolina u neuromuskularnom spoju. Razvijeni su topikalni sintetski peptidi koji prodiru u kožu te opuštaju mišiće lica, time uzrokujući smanjenje finih linija i bora. 
  • Peptidi inhibitori enzima: Ovi peptidi direktno ili indirektno inhibiraju enzime. Iako pokazuju obećavajuće rezultate, provedeno je vrlo malo in vivo istraživanja te je stoga njihova relevantnost još uvijek nejasna.
  • Strukturni peptidi: Keratin je važan strukturni protein u koži. Pokazano je da topikalna formula koja sadrži peptid na bazi keratina utječe na poboljšanje sposobnosti zadržavanja vode, hidratacije i elastičnosti kože, međutim detaljne informacije o načinu djelovanja ovih peptida nisu dostupne. 

Prevencija kao ključ anti-age njege

Većina korisnika kozmetike ne razumije da se ideja anti-age kozmetike uglavnom svodi na prevenciju, a ne na značajni popravak nastalih oštećenja. Dodatno, bitno je znati da postoje bore poput nazolabijalnih bora (od kuta usana do nosa) koje je nemoguće izbjeći jer nastaju zbog specifične građe kostiju lica i gubitka potkožnog masnog tkiva u odrasloj dobi. Bore nadusnice, čela i područja između obrva klasične su mimičke bore, odnosno nastaju uslijed facijalnih ekspresija poput smijanja ili mrštenja.

Poboljšanje izgleda ostarjele kože zahtijeva promjene u sintezi kolagena, odnosno u dermisu (drugom od tri sloja kože) stoga su kozmetičke opcije relativno limitirane. Najbolja je opcija obrana protiv tih degenerativnih procesa izbjegavanjem izlaganja suncu i primjenom potentnih aktivnih sastojaka koji jačaju strukturu kože, odnosno rafiniraju njezinu teksturu. 

Srećom, postoje brojni aktivni sastojci poput peptida, bakuchiola, antioksidansa te biljnih ekstrakata s dokazanim djelovanjem na strukturu i teksturu kože te retinoidi koji imaju dokazani preventivni i blago reparativni učinak na kožu. 
 

Peptidi su izvrstan dodatak vašoj rutini njege kože zbog svojeg anti-age djelovanja. Lunar je regenerativna tretmanska krema koja obnavlja, štiti, njeguje i podupire kožu s prvim znakovima starenja, dok je Sphynx gel-krema za područje oko očiju namijenjena preventivnoj i korektivnoj njezi kože. Oba proizvoda sadrže kompleks peptida Matrixyl 3000 – palmitoil peptidi (palmitoil tripeptid-1 Pal-GHK i palmitoil tetrapeptid-7 Pal-GQPR) čija je efikasnost klinički dokazana. Ovi peptidi djeluju sinergistički smanjujući upalni odgovor kože te potiču sintezu kolagena, elastina, glikozaminoglikana i hijaluronske kiseline smanjujući ekspresiju bora i poboljšavajući tonus kože.