Probava djece često može biti izazovna za roditelje, posebno kada se pojave problemi poput konstipacije i opstipacije. S obzirom na osjetljivost dječjeg probavnog sustava, važno je razumjeti kako prepoznati znakove problema i kako im pristupiti na siguran i učinkovit način.

 

Znakovi probavnih problema kod djece

Probavni problemi kod djece često se manifestiraju kroz nekoliko ključnih znakova koje roditelji trebaju prepoznati:

 • Tvrda i suha stolica: Konstipacija je česta pojava kod djece i uključuje tvrdu i suhu stolicu, malog volumena, s većim vremenskim razmakom između pražnjenja.
 • Bol pri pražnjenju: Djeca se često žale na bolove u donjem dijelu trbuha ili osjećaju nelagodu tijekom pražnjenja crijeva.
 • Nadutost i tvrd trbuščić: Nadutost i tvrdi trbuščić također su znakovi da dijete može imati problema s probavom.
 • Fekalna inkontinencija: Ovo se očituje nevoljnim ispuštanjem manje količine stolice u donje rublje, što može biti znak ozbiljnijih probavnih problema.

 

 

Uzroci probavnih problema

Različiti čimbenici mogu pridonijeti problemima s probavom kod djece, uključujući:

 • Promjene u prehrani: Nedostatak prehrambenih vlakana, prekomjerna konzumacija slatkiša ili brze hrane mogu utjecati na probavu.
 • Stres i promjene rutine: Novi događaji u djetetovu životu, poput polaska u vrtić ili školu, putovanja ili selidbe, mogu uzrokovati stres koji negativno utječe na probavu.
 • Nedostatak tjelesne aktivnosti: Nedovoljno kretanja i tjelesne aktivnosti može usporiti probavu i pridonijeti problemima s pražnjenjem crijeva.

 

Kako pomoći djetetu s probavnim problemima?

Roditelji mogu poduzeti nekoliko koraka kako bi pomogli svojoj djeci s probavnim problemima:

 • Pravilna prehrana: Osigurajte djetetu uravnoteženu prehranu bogatu vlaknima, svježim voćem i povrćem. Unos dovoljne količine tekućine također je ključan za pravilnu probavu.
 • Redovita tjelesna aktivnost: Potaknite dijete na svakodnevno kretanje i tjelesnu aktivnost koja će stimulirati rad crijeva.
 • Toaletni trening: Redovito potičite dijete na odlazak na zahod, posebno ujutro nakon buđenja i nakon obroka, kada su kontrakcije crijeva najjače. Odlazak na WC školjku treba biti u miru i bez žurbe.
 • Podrška i strpljenje: Djeca trebaju razumjeti da je obavljanje nužde bez pelene prirodno i da ne moraju osjećati sram ili nelagodu ako ne uspiju svaki put.

Roditelji trebaju biti strpljivi i pružiti podršku kroz cijeli proces.

 

 

Pomoć iz ljekarne

Ako dijete ima poteškoća s obavljanjem stolice, makrogol (PEG 3350) može biti djelotvorno i sigurno rješenje. Makrogol je prvi izbor u liječenju konstipacije i opstipacije. U početku se koristi veća doza za potpuno pražnjenje crijeva, a zatim manja doza za održavanje redovitog pražnjenja. Siguran je jer ne prodire iz crijeva u organizam, već djeluje lokalno na oblikovanje i sadržaj stolice. Makrogol je glavni sastojak proizvoda Salvit Laxavit, a dodatna podrška u obliku brošure „Priče o hrabroj kakici“ može pomoći roditeljima i djeci u procesu odvikavanja od pelena.

 

Zaključak

Problemi s probavom kod djece mogu biti stresni, ali uz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i strpljenje, roditelji mogu pomoći svojoj djeci da razviju zdrave navike. Ako problemi potraju, uvijek je dobro potražiti savjet ljekarnika ili liječnika kako bi se pronašlo sigurno i učinkovito rješenje.