U svijetu njege kože, izazovi poput rozacee zahtijevaju posebnu pažnju i pristup. U ovom blogu otkrit ćemo sve tajne njege kože s rozaceom, uključujući kako prepoznati simptome, zašto je posebna njega ključna i koje proizvode stručnjaci preporučuju za ublažavanje ovog stanja. Saznajte kako povratiti zdravu i mirnu kožu s našim stručnim savjetima.

 

ROZACEA - KAKO UMIRITI KOŽU?

Rozacea je upalna bolest kože koja se razvija s godinama, a uzrok joj nije u potpunosti poznat. Simptomi koji ju karakteriziraju su crvenilo kože, upalni procesi i pustule. Osobama s rozaceom svakodnevna njega kože postaje problem jer većina kozmetičkih proizvoda izaziva nelagodu i peckanje te nije adekvatna za ovako osjetljivu kožu.

Osim bitnih činjenica koje je potrebno znati kako bi se rozacea pravilno njegovala, u nastavku vam donosimo i preporuku za proizvode protiv rozacee koji su sigurni za korištenje te pomažu pri ublažavanju simptoma u vrlo kratkom roku.

 

ŠTO JE ROZACEA I KAKO PREPOZNATI SIMPTOME?

Rozacea (eritema rozacea, lat. acne rozacea) je kronična, upalna bolest kože s karakterističnim crvenilom koje se pojavljuje na dijelovima lica poput obraza, nosa i brade. Pojava rozacee najčešće je povezana s povećanom vaskularnom reaktivnošću. Problem najčešće pogađa osobe između 30. i 55. godine života, a procjenjuje se da rozacea među odraslima pogađa čak 10% populacije. Na razvoj bolesti mogu utjecati ženski spolni hormoni – estrogeni, zbog čega mnogo češće pogađa žene, iako se može pojaviti i kod muškaraca.

Prvi simptom bolesti je crvenilo koje ujedno izaziva i svrbež, a najčešće se pojavljuje pod utjecajem stresa i izlaganja suncu. Simptomi koji potom slijede su osjećaj peckanja kože i pojava eritema u središnjem dijelu lica s papulama i pustulama kada nastaje hrapava i neugodna teksturu kože koja se teško može prikriti.

 

POSEBNA NJEGA KOŽE S ROZACEOM

Ako sumnjate da imate rozaceu, preporuka je da ju ne dijagnosticirate sami sebi. U slučaju pojave simptoma bolesti potrebno je posjetiti dermatologa koji će utvrditi ispravnu dijagnozu i propisati adekvatnu terapiju. Postoji opcija lokalnog liječenja kao npr. korištenje masti za eritem lica s metronidazolom ili pak oralnih lijekova. Važnu ulogu u ublažavanju simptoma, osim klasične terapije, ima i primjena odgovarajuće dermokozmetike za njegu kože s rozaceom.

Zašto je odabir odgovarajuće dermokozmetike tako važan? Koža s rozaceom je izrazito nježna, osjetljiva i sklona iritacijama. Iz tog razloga treba izbjegavati trljanje kože, jaka sredstva za pranje ili tretmane uljepšavanja gdje dolazi do naglog zagrijavanja ili hlađenja kože. Kozmetika, s druge strane, ne smije sadržavati alergene, sastojke s iritirajućim potencijalom ili vazodilatatore. Ukoliko se borite s rozaceom, preporučujemo svakodnevno korištenje kozmetike specijalizirane za ublažavanje crvenila u kombinaciji sa blagim gelom za umivanje lica.

 

KAKO BIRATI PROIZVODE ZA NJEGU KOŽE S ROZACEOM?

Iako u drogerijama možete pronaći širok asortiman različitih proizvoda za njegu kože, u ljekarnama se možete posavjetovati s magistrama koje će vam preporučiti proizvode specijalizirane baš za problem rozacee. Pharma brend doktorice Irene Eris - Pharmaceris nudi rješenja za brojne kožne probleme, a proizvode možete pronaći i u hrvatskim ljekarnama. Među njihovim linijama proizvoda možete pronaći i R-liniju koja je namijenjena njezi kože s rozaceom.

Pharmaceris R-linija uključuje izrazito nježan gel za umivanje PURI-ROSALGIN, dnevnu kremu LIPO-ROSALGIN te noćnu kremu CALM-ROSALGIN. Pharmaceris R-linija je dokazano učinkovita protiv dugotrajnih i epizodnih eritemima te papulo-pustularnih promjena, a samim time i smanjenja crvenila i osjećaja zatezanja, peckanja i svrbeža kože.

Gel za umivanje PURI-ROSALGIN sadrži iznimno blage sastojke i siguran je za korištenje na području oko očiju. Sadrži alantoin i D-pantenol koji smanjuju sklonost upalnim reakcijama te umiruju nadraženost i crvenilo. PURI-ROSALGIN primjenjiv je u bilo kojoj životnoj dobi, a za povećanje učinkovitosti preporučuje se korištenje u kombinaciji sa specijaliziranim kremama iz iste Pharmaceris R-linije.

Pharmaceris dnevna krema LIPO-ROSALGIN istodobno uspostavlja ravnotežu epidermalne mikroflore, smanjuje pojavu papula i pustula te sprječava ponovnu pojavu simptoma rozacee. LIPO-ROSALIGN sadrži učinkovitu kombinaciju aktivnih sastojaka poput pirokton olamina, ekstrakta zlatne alge, D-pantenola, voska maline i alantoina čineći ju jedinstvenom na našem tržištu.

Za večernju njegu kože sklone crvenilu izdvojili bismo Pharmaceris CALM-ROSALGIN noćnu kremu. Riječ je o specijaliziranoj kremi za njegu kože s rozaceom koja smanjuje osjećaj žarenja i svrbeža kože unutar lezija te sprječava njihovo ponovno pojavljivanje. Protuupalno djelovanje može se pripisati aktivnom sastojku InnoTetrapeptideTM, a posebno dizajniran aktivni sastojak protiv rozacee Calm-Ca2+ ioni kalcija smiruje i ublažava iritacije, a ima i antiseptička svojstva.

 

Uz pravilno odabran dermatološki tretman, pomozite svojoj koži uvođenjem specijalne dermokozmetike protiv rozacee u svakodnevnu njegu i napokon recite zbogom rozacei! Kako bi djelovanje bilo učinkovito, potrebno je sustavno korištenje kvalitetne kreme za smanjenje crvenila te blagih čistača za lice.