Zdrava kosa - svi je želimo. Pitajte bilo koju ženu što želi za svoju kosu i reći će vam: volumen i zdravlje. Međutim, naše navike njege kose i naša rutina mogu činiti više štete nego koristi. Kao i svaki drugi dio tijela, kosu treba njegovati kako bi dugoročno ostala zdrava. Postoje postupci njege kose koje možete prakticirati, kao i drugi koje je bolje izbjegavati kako biste smanjili bilo kakvo oštećenje kose te osigurali voluminozne i sjajne pramenove.

 

DA: Podrežite kosu

Zaboravljamo da je šišanje kose svakih nekoliko mjeseci ključno za njeno zdravlje. Kada to ne učinimo, vrhovi pucaju, kosa postaje lomljivija i dolazi do oštećenja kose. Nekoliko podrezanih centimetara može joj pomoći da izgleda snažnije i zdravije.

 

 

DA: Zaštitite kosu noću

Vaša jastučnica može puno toga reći o tome kako održati kosu zdravom. Pamučne jastučnice mogu biti grube za kosu jer uzrokuju suhoću, ispucale vrhove i lomljenje. Umjesto toga, odlučite se za satenske ili svilene jastučnice koje neće biti toliko štetne za vaše lijepe pramenove. Također, možete pokušati upotrijebiti satensku kapu kako biste zaštitili kosu dok spavate.

 

DA: Zaštitite kosu od sunca i bazena

Kad pomislite na sunce, automatski možete pomisliti na oštećenje kože. Međutim, vaša kosa može doživjeti istu sudbinu ako nije zaštićena od štetnih zraka. Dokazano je da sunce može izblijediti obojenu kosu, stoga je nošenje šešira ključno za njezinu zaštitu.

Koliko god plivanje u bazenu bilo osvježavajuće, ono može i oštetiti kosu. Korišteni klor ima tendenciju da ga isuši. Stoga nošenje kape za plivanje ili ispiranje kose nakon plivanja može zaštititi vašu kosu.

 

 

DA: Uključite prave hranjive tvari za kosu

Vi ste ono što jedete. To vrijedi za svaki dio vašeg tijela, uključujući i kosu. Određeni nedostaci nekih ključnih nutrijenata mogu uzrokovati slabu kosu i opadanje. Važno je uključiti prave hranjive tvari koje podržavaju zdravlje kose u vašu svakodnevnu rutinu njege kose. U praksi bi to moglo biti izazovno. Zato dodatak kao što je Hair Volume može biti pomoć u postizanju zdravije i jače kose. Sa svojom mješavinom sastojaka za koje je dokazano da pomažu u hranjenju folikula dlake, može priskočiti u pomoć za zdraviju kosu punu volumena.

 

NE: Četkati mokru kosu

Tko bi rekao da mokrom kosom treba pažljivo rukovati? Rečeno je da je kosa najslabija kada je mokra. Može se rastegnuti, slomiti i oštetiti brže nego kad je suha. Stoga je preporučljivo izbjegavati četkanje kad je vrlo mokro i umjesto toga upotrijebite ručnik da osušite veći dio prije nego što uhvatite četku.

 

 

NE: Redovito koristiti fen i peglu za kosu

Tko ne voli zaglađenu frizuru? Međutim, često korištenje sušila za kosu ili pegle može biti štetno za vašu kosu. Pretjerana toplina dovodi do lomljive i suhe kose. Teže se riješiti kroničnog lomljenja kose. Stoga, izbjegavanje stalne upotrebe topline na kosi produljit će njezin životni vijek i održati zdrav izgled.

 

NE: Stezati konjske repove ili punđe

Lijepa frizura je uvijek dobrodošla. Međutim, stezanje konjskog repa može uzrokovati ozbiljno lomljenje kose, kao i gubitak kose te alopeciju. Ovo posljednje je trajno stanje. Držite kosu opuštenu kako dugoročno ne biste uništili kosu.

 

 

NE: Zanemariti važnost suplementacije

Suplementacija je ključna metoda opskrbe vašeg tijela dodatnim hranjivim tvarima. Kosa se sastoji od važnih aminokiselina, a vitamini i minerali neophodni su za njeno zdravlje. Kako biste podržali svoje folikule dlake, ne zaboravite uključiti dokazani dodatak u svoju rutinu njege kose. Prikladan način da unesete prave hranjive tvari za svoju kosu sada se može uzimati čak i u ukusnom gumenastom, slatkom obliku, kao što su gumeni bomboni za volumen kose.

 

Zamjenom loših navika njege kose polagano svaki dan, možete pojačati volumen svoje kose i održati pramenove zdravim i sjajnim godinama koje dolaze.