Vježbanje i održavanje mišića tijela dio je svakodnevice većine ljudi, jer tjelovježba, kao što znamo, pomaže zdravlju tijela te nas čini sretnima. No, kad govorimo o vježbanju, ne smijemo zaboraviti na mišiće zdjeličnog dna koje bismo trebali održavati snažnima i to - Kegelovim vježbama. Kegelove vježbe su vježbe mišića zdjeličnog dna, a ime su dobile po Andrewu Kegelu, liječniku koji je dokazao njihovu učinkovitost. Baš kao i ostali mišići tijela, i mišići dna zdjelice trebaju vježbu kako bi ostali u formi.

Brojne su prednosti Kegelovih vježbi, poput bolje kontrole mokraćnog mjehura i crijeva, bržeg oporavka od trudnoće i porođaja, povećanog seksualnog zadovoljstva i smanjenja rizika od vaginalnog prolapsa. Sve to su samo početne blagodati jačanja mišića zdjeličnog dna, a kako ih, nažalost, većina nas ne zna pravilno aktivirati, prikupili smo neke osnovne informacije kako biste ispravno krenuli s Kegelovim vježbama.

 

Činjenice o Kegelovim vježbama

Iako su nam neka područja intimnog zdravlja još uvijek neotkrivena, ove činjenice su dokaz da trening mišića zdjeličnog dna može pozitivno utjecati na naše zdravlje na više načina:

  • Kegelove vježbe su u 66% slučajeva učinkovite u rješavanju problema zdjeličnog dna (bez dodatnog liječenja).
  • 50% žena ne zna kako samostalno raditi odgovarajuće Kegelove vježbe.
  • Svaka četvrta žena starija od 18 godina doživi da ne uspije zadržati mokraću.
  • Trudnoća, porod i menopauza primarni su uzročnici inkontinencije.
  • Zdjelično dno je poput viseće mreže, proteže se od trtice do stidne kosti i povezano je s drugim funkcijama tijela.

 

Kako izvoditi Kegelove vježbe?

Kao što smo već spomenuli ranije, Kegelove vježbe su jednostavne kontrakcije mišića dna zdjelice. Ako niste sigurni radite li ih ispravno, pokušajte pri uriniranju zaustaviti tijek mokraće - i to je to! Mnogim ženama je teško započeti vježbanje mišića dna zdjelice, a čak 50% žena zapravo ni ne zna kako ispravno vježbati.

Razni vaginalni utezi vam mogu pomoći da se fokusirate na ispravne pokrete. Alati za vježbanje poput Laselle utega pružaju taman onoliko otpora koliko je dovoljno da biste povećali snagu mišića dna zdjelice i savladali izvođenje ispravne tehnike podizanja prema gore. Ako tako nastavite redovito vježbati, brzo ćete “očeličiti” svoje mišiće.

Ako i dalje niste sigurni u to radite li Kegelove vježbe ispravno, trebali biste probati KegelSmart, uređaj koji vam pomaže izvoditi Kegelove vježbe, prilagođava ih sukladno jakosti vašeg “stiska” i prati vaš napredak. Jednostavno ga je koristiti; upalite ga, umetnete, stisnete mišiće kada zavibrira i opustite kada prestane vibrirati. Svaki put kada uključite KegelSmart uređaj, on će vam prikazati vašu razinu vježbanja i tako možete pratiti svoj napredak!

Koje su optimalne godine u kojima treba početi vježbati Kegelove vježbe?

Realno, što prije počnete, prije ćete osjećati blagodati vježbi! Svakodnevno vježbanje će najviše pozitivnih učinaka imati za određenu skupinu kao što su to žene kojima ponekad “pobjegne” mokraća zbog oslabljenog mjehura (pričamo o čak 50% žena koje su to iskusile). No, čak i ako nemate problema s inkontinencijom, niste rodili i ne planirate trudnoću, važno je upoznati se s prednostima izvođenja Kegelovih vježbi.

Zamislite Kegelove vježbe kao neki mali preventivni alat koji ima pozitivne učinke na vaše zdravlje i koji stane u džep vaših hlača, te kojeg trebate držati uz sebe u slučaju da vam zatreba.

Ako vam prednosti ovih vježbi nisu privlačne jer vam se ne da čekati rezultate, možda će vas potaknuti informacija da Kegelove vježbe imaju odlične učinke na seksualni život. Zvuči dobro, zar ne? ;)

Mogu li Kegelove vježbe zaista poboljšati moj seksualni život?

Naravno da mogu! Kegelove vježbe su poznate po tome da poboljšavaju seksualno zadovoljstvo. Možda ste primijetili da kod orgazma zapravo osjećate ugodne kontrakcije u vagini, a zapravo su to mišići dna zdjelice koji se grče za vrijeme orgazma. Ako želite osjetiti jače orgazme, savjetujemo vam da krenete svakodnevno izvoditi Kegelove vježbe i uživate u rezultatima.

Čak i ako ste jedna od onih 8 od 10 žena koje ne dožive uvijek orgazam vaginalnim putem, snažni i osjetljivi mišići dna zdjelice općenito poboljšavaju vaše seksualno zadovoljstvo tako da ne treba zanemariti njihovo vježbanje.

Savjeti za Kegelove treninge izvan teretane

Kegelove vježbe možete izvoditi svakodnevno bez da itko zna. Također, možete nositi tzv. Kegelove vježbače dok radite, obavljate kupovinu, planinarite, igrate se s djecom i obavljate bilo koje druge svakodnevne zadatke. Za ove vježbe nije potrebna teretana, ali je potrebno znati kako ih pravilno izvoditi kako biste što prije došli do rezultata. Evo nekoliko savjeta kako početi:

  1. Ispraznite mokraćni mjehur. Kegelove vježbe pomažu u borbi protiv slabe kontrole mjehura pa obavezno posjetite toalet prije vježbanja.
  2. Pronađite prave mišiće. Korištenjem utega za Kegelove vježbe ili pametnog trenera lakše ćete prepoznati mišiće koje je potrebno aktivirati. Svaka uputstva za Kegelove vježbe kažu da stisnemo mišiće, no često ne znamo gdje se oni nalaze ili koje zapravo trebamo stiskati.
  3. Stisnite zdjelično dno. Možete početi napinjati mišiće dok sjedite i onda nastaviti dok stojite ili dok ste u pokretu kroz dan. Pametni trener za Kegelove vježbe može vam signalizirati koje mišiće trebate uključiti.
  4. Opustite mišiće. Tijekom vježbanja je potrebno napinjati i opuštati mišiće, a važno je da ih u trenucima opuštanja pokušate opustiti čim više. Na taj način, kada ponovo napnete mišiće, to činite punom snagom. I ne zaboravite disati, nema potrebe za zadržavanjem daha.
  5. Ponavljajte i mijenjajte vježbe. Nakon nekoliko tjedana trebali biste primijetiti razliku u kontroli mjehura i snazi zdjeličnog dna, a dodatni plus mogu biti jači i duži orgazmi.

 

 

Popis INIMINA proizvoda

KEGELSMART™ INTIMINA ZA KEGELOVE VJEŽBE

INTIMINA UTEG ZA KEGELOVE VJEŽBE 48g

INTIMINA UTEG ZA KEGELOVE VJEŽBE 38g

INTIMINA UTEG ZA KEGELOVE VJEŽBE 28g

INTIMINA SET UTEGA ZA KEGELOVE VJEŽBE

INTIMINA ČAŠICA MENSTRUALNA KOMPAKTNA LILY VELIČINA A

INTIMINA ČAŠICA MENSTRUALNA KOMPAKTNA LILY VELIČINA B

INTIMINA ČAŠICA MENSTRUALNA LILY VELIČINA A

INTIMINA ČAŠICA MENSTRUALNA LILY VELIČINA B

INTIMINA OVLAŽIVAČ INTIMNI 75ml