Jetra služi kao bitna tvornica za preradu u tijelu. Odgovorna je za neutralizaciju toksina, razgradnju spojeva, filtriranje štetnih tvari i proizvodnju proteina koji pomažu tijelu da se oporavi od stresnih situacija. To je jedan od organa koje je najteže održavati jer ima toliko mnogo funkcija - a ako bilo koji njegov dio zakaže, posljedice mogu biti vrlo teške. Zatajenje jetre također se može dogoditi postupno, tijekom vremena, ali to ne znači da biste trebali zanemariti rane znakove upozorenja. Dobra je vijest da postoje određeni načini za sprječavanje daljnje štete i čak poništavanje učinaka prije nego što se stvari pogoršaju. Evo nekoliko glavnih znakova da je vašoj jetri možda potrebna dodatna ljubav!

 

 

ŠTO JE MASNA JETRA?

Masna jetra jedan je od prvih stadija oštećenja jetre. Obično se javlja nakon dugih razdoblja zlouporabe alkohola, prekomjerne količine masne hrane ili kombinacije obojeg. To nastaje zbog stresa koji utječe na jetru metaboliziranjem velikih količina masti, što može uzrokovati nakupljanje povećanih masnih stanica (steatoza). Ove masne naslage mogu začepiti jetrene putove i ometati njezine dnevne funkcije, uzrokujući njezinu upalu i masnoću. To će na kraju dovesti do ožiljaka i trajnog oštećenja ako se ne liječi. Masna jetra nije izlječivo stanje, ali se može kontrolirati zdravim životom, prehranom i uzimanjem određenih dodataka prehrani za jetru.

 

KOŽA JE PROMIJENILA BOJU

Kada se nečija jetra bore, osoba može primijetiti da joj koža počinje poprimati žućkastu ili zelenkastu nijansu. To je obično uzrokovano prekomjernom količinom bilirubina u krvi. Bilirubin je nusprodukt razgradnje crvenih krvnih stanica i obično se izlučuje kroz jetru. Međutim, u slučajevima oštećenja jetre, jetra možda neće moći preraditi normalnu količinu bilirubina iz krvi. Kao rezultat toga, umjesto toga će se izlučiti kroz kožu, uzrokujući da poprimi žutu ili zelenkastu nijansu.

 

ZAMUČENI URIN

Nisu vidljive sve štetne tvari koje jetra filtrira. Zapravo, jedna od njezinih glavnih funkcija je filtriranje otrovnih tvari poput amonijaka. Ako vaša jetra ima problema, možda neće moći filtrirati amonijak do normalne razine, koji se zatim može izlučiti putem urina. To je osobito uobičajeno kod trudnica jer njihova jetra mora više raditi kako bi obradila dodatne hormone. Međutim, ako primijetite tamnu ili žućkastu nijansu u mokraći, to bi mogao biti znak upozorenja da vaša jetra ima problema.

 

GUBITAK APETITA

Još jedan znak da vašoj jetri treba dodatna ljubav je gubitak apetita. Kada se jetra bori, mora više raditi kako bi obradila pristigle hranjive tvari i toksine, što je čini manje učinkovitom u obavljanju svog posla. Kada se to dogodi, tijelo će prirodno teže apsorbirati hranjive tvari iz hrane, što može dovesti do gubitka apetita. Kao rezultat toga, možda ćete jesti manje nego inače i biti siti brže nego inače.

 

STALNI UMOR

Ako vaša jetra ima problema, možda ćete primijetiti da vam je teško ostati budni i/ili se osjećati umorno tijekom dana. To se događa kada jetra ima problema s razgradnjom toksina i/ili ima problema s metaboliziranjem glukoze i drugih hranjivih tvari. Jetra također ima veliku ulogu u regulaciji hormona, pa ako ne radi kako treba, možete se osjećati umornije nego inače.

 

BOLOVI U TRBUHU I NADUTOST

Još jedan znak da vaša jetra ima problema je bol u trbuhu i nadutost. Kada je jetra nezdrava, neće moći tako učinkovito obrađivati hranjive tvari, što može dovesti do nadutosti i probavnih smetnji. Također igra veliku ulogu u razgradnji proteina, pa ako je nezdrava, može dovesti do bolova u trbuhu. Također je uobičajeno doživjeti druge probavne simptome, kao što su proljev i zatvor, zajedno s bolovima u trbuhu.

 

 

DAH MIRIŠE NA AMONIJAK

Posljednji znak da se vaša jetra možda bori je vrlo jasan miris amonijaka koji dolazi iz daha. To je uglavnom uzrokovano prekomjernom količinom amonijaka u krvi i znak je da ga jetra ne može normalno razgraditi. Jetra je odgovorna za razgradnju proteina i oslobađanje amonijaka kao nusprodukta. Kada je jetra pod stresom, možda neće biti u stanju ispravno preraditi amonijak, uzrokujući njegovo nakupljanje u krvi. Jedino mjesto na koje može otići nakon toga je izlazak iz tijela kroz dah, što može uzrokovati miris poput amonijaka.

 

KAKO MOŽETE DETOKSIRATI SVOJU JETRU

Kada je jetra nezdrava i ima problema, možda neće moći tako učinkovito obraditi toksine. Zapravo, jetra je odgovorna za metaboliziranje štetnih tvari i njihovu razgradnju kako bi se mogle izlučiti iz tijela. Međutim, kada joj je teško, teže obrađuje te tvari, što može uzrokovati njihovo nakupljanje u tijelu i dovesti do zdravstvenih komplikacija. Kada se jetra bori, važno je poduzeti mjere kako bi je podržali i pomogli joj da najbolje funkcionira. Postoji mnogo načina na koje to možete učiniti, uključujući prehranu i zdrave navike koje će vam pomoći u detoksikaciji jetre:

  1. Pijte puno vode - Pijenje dovoljno vode pomaže u ispiranju viška toksina iz tijela. Također pomaže u nesmetanom radu probavnog sustava.
  2. Jedite zdravu hranu bogatu vitaminima A, C i E - Prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama pomoći će vam da vaša jetra ostane zdrava i pravilno funkcionira.
  3. Redovito vježbajte - redovita tjelovježba pomaže očistiti tijelo od toksina i oslobađa endorfine koji čine da se osjećate dobro.

 

 

ZAKLJUČAK

Ako osjetite bilo koji od gore navedenih simptoma, važno je nešto poduzeti i posjetiti liječnika. Jetra je težak organ, ali s vremenom i lošim izborima može postati preopterećena i nezdrava. Ako želite održati svoju jetru zdravom, važno je održavati zdravu prehranu, redovito vježbati i izbjegavati pretjerane količine stresa. Postoje i određeni dodaci koji mogu poboljšati zdravlje jetre, kao što su New Nordic Active Liver tablete. Ako ste osjetili bilo koji od ovih znakova, važno je nešto poduzeti i posjetiti liječnika. Poduzimajući korake za podršku jetri, možete joj pomoći da najbolje funkcionira i spriječiti daljnje oštećenje.

 

NOVE NEW NORDIC ACTIVE LIVER TABLETE ZA DETOKS VAŠU JETRU

Active Liver tvrtke New Nordic prirodni je zdravstveni proizvod koji pomaže u promicanju zdrave jetre i pomaže vam u svakodnevnoj detoksikaciji – tijekom cijele godine. Uz samo jednu tabletu dnevno, nježno, ali učinkovito koristi poznate biljne ekstrakte za olakšavanje detoksikacije tijela – bez neugodnih “nuspojava”. Sadrži sve prirodne sastojke poput kurkume, čička i artičoke koji podržavaju rad jetre i detoksikaciju jetre. Active Liver također štiti stanice jetre od oštećenja uzrokovanih štetnim tvarima i potiče proizvodnju novih stanica jetre. Ova jedinstvena kombinacija sastojaka čini Active Liver učinkovitim načinom svakodnevnog čišćenja i detoksikacije vašeg tijela – za optimalno zdravlje jetre tijekom cijele godine.