Osjećate li se kao da su vaša crijeva uzela godišnji odmor?

Što god radili, nikako da prorade.

Bez brige jer niste jedini. Iz godine u godinu sve više ljudi ima problema s probavom, a ti se problemi pripisuju ‘vođenju života s nogu’.

Naime, užurbani stil života primorao nas je da nam se većina prehrane sastoji od brze hrane, pekare, kave, slatkih sokova i energetskih pića.

A upravo zbog takve nezdrave prehrane i nedovoljnog unosa vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari u tijelu, naša probava pati.

Nažalost, loša probava utječe i na naše sveukupno zdravlje jer tijelo ne dobiva dovoljno hranjivih tvari koje jačaju imunitet i zdravlje mozga. To znači da ste skloniji bolestima, a može doći i do pretjeranog umora, razvijanja depresije te opadanja koncentracije.

Pa ako vas muči lijena probava, evo malog vodiča kako je ubrzati :)

1. Čaj, čaj i samo čaj

Odmah ujutro popitje vruću šalicu čaja

Ustanite iz kreveta i odmah zagrijte vodu za čaj. Vrući napitak je idealan početak dana za lijenu probavu. Čajevi koji djeluju kao laksativ su čaj od maslačka, metvice, komorača te crni i zeleni čaj.

Pokušajte popiti jednu do dvije šalice čaja barem 30 minuta prije jela. Što više to bolje!

2. Pratite svoju probavu

Zapisujte koja vas hrana tjera na wc, a koja vas čini nadutima

Kladimo se da vam nikada nije došlo na pamet pratiti kada idete na nuždu broj 2, no bilo bi dobro da počnete.

Pratite hranu koju jedete i kako vaš trbuh reagira na nju. Zapišite u dnevnik poslije koje hrane ste otišli na wc, a koja hrana izaziva nadutost u crijevima.

Tako ćete lakše shvatiti koju hranu trebate više jesti, a koju izbjegavati.

3. Uključite vlakna u prehranu

Jedite više cjelovitih žitarica, povrća i voća

Ono što jedete utječe na razinu vaše energije, ali i na probavu. Problemi s probavom nastanu kada se mišići u debelom crijevu uspore što rezultira zatvorom.

U većini slučajeva idealno je rješenje povećati unos vlakana.

Postoje dvije vrste vlakana - topljiva i netopljiva, a obje mogu spriječiti nastajanje zatvora. Topiva u sebi zadržavaju vodu i stolicu čine mekšom, a netopiva ostaju nepromijenjena te prolaze kroz crijeva i ubrzavaju probavu.

Jedan od najbogatijih izvora vlakana su pšenične i zobene mekinje. Za doručak napravite kašu od mekinja (umjesto zobene kaše) i nasjeckajte voće.

Još neka od hrane bogate vlaknima su sjemenke lana, mahunarke, kokice i zobena kaša.

4. Probiotici su zakon

Probiotici su važni za redovitu probavu

Probiotici su ‘dobre bakterije’ koje žive u našim crijevima, stvaraju zdravu crijevnu floru i neophodni su za pravilno pražnjenje debelog crijeva.

Nalaze se u fermentiranoj hrani od kojih su najpoznatiji kefir, neke vrste jogurta, sojin umak, a ima ih i u kiselim krastavcima i prirodno kiseljenom kupusu.

Isto tako možete uzeti probiotike pomoću dodataka prehrani kao što je Probiotic Premium. Odličan je protiv nadutosti i proljeva, a slobodno se upotrebljava i u trudnoći.

5. Dobro prožvačite hranu

Prožvačite hranu tako da može kliziti niz grlo

Možda ste kao mali kolutali očima kad vam je mama govorila da trebate polakše jesti i dobro prožvakati hranu, no ona je bila u pravu (tko bi rekao :)).

Probava već počinje u ustima, a pošto nas većina jede s nogu, često pojedemo cijeli obrok u samo 5 minuta i nastavljamo dalje s danom. No crijeva teško probavljaju velike komade hrane pa zbog toga dolazi i do zatvora. Temeljito sažvačite hranu tako da ona lako sklizne niz grlo, poput tekućine.

6. Kada jedete nemojte ‘multitaskati’

Kad je vrijeme za ručak, onda je vrijeme za ručak. Ne za poslovne mailove.

Što radite kada jedete? Čitate novine, gledate televiziju ili razgovarate s obitelji? E takve aktivnosti smatraju se multitaskanjem.

Umjesto da vam 1000 drugih stvari plijeni pažnju, trebali bi se usredotočiti na ono što jedete.

Tako ćete promijeniti cijelo iskustvo s hranom jer ćete temeljito prožvakati hranu, sporije ćete jesti, a i prije ćete osjetiti sitost pa ćete pojesti i manje. To znači da vam poslije hrane neće biti teško u trbuhu i izbjeći ćete nadutost.

7. Pijte dovoljno vode

Odmah ujutro popijte čašu mlake vode

Voda je najbolji prijatelj vašeg tijela, a time i vaše probave. Preporučujemo da odmah ujuturo na prazan želudac popijete čašu mlake vode koju možete obogatiti s dvije čajne žličice jabučnog octa.

I pripazite kako pijete tekućinu. Isto kao što trebate uzeti dovoljno vremena kad jedete, morate uzeti vrijeme i kad pijete tekućinu. Mućkajte tekućinu u ustima jer probava počinje izlučivanjem probavnih enzima putem sline.

8. Aloe vera

Aloe vera prirodni pročišćivač crijeva

Ako želite poboljšati probavu preporučujemo vam redovito piti par čaša soka aloe vere dnevno.

Sok može ukloniti toksine i druge nepotrebne tvari koje često znaju zaostati u crijevima zbog kojih dolazi i do zatvora.

Osim što čisti crijeva, aloe vera pomaže u regulaciji kiseline pa tako smanjuje rizik od čireva i mnogih upala u crijevima.

Preporučujemo sok aloe vere s medom i borovnicom koji je zbog dodatka meda, borovnice i antioksidansa odličan prirodni pročišćivač organizma.

9. Manuka med

Manuka med dolazi iz Novog Zelanda i ima najjače protuupalno djelovanje.

Za dobru probavu u svoju prehranu možete uključiti i proizvode na bazi manuka meda.

Manuka je zapravo vrsta meda s najjačim protuupalnim djelovanjem. Upotrebljava se kod kožnih čireva, opeklina, tegobe dišnog sustava, a isto tako ublažava nadutost i bolove u trbuhu jer sadrži prirodne probiotike koji su neophodni za uravnoteženu i zdravu probavu.    

I na kraju, ako niste u potpunosti spremni promijeniti prehranu, nema veze.

Započnite s ovim malim koracima.

Zapamtite da loša probava može negativno utjecati na naše sveukupno zdravlje i na to kako se osjećamo, pa već danas napravite nešto dobro za svoju probavu :)

Ubrzajte svoju probavu