Koliko dobro brinete o svojoj kosi?

Jeste li je dobro štitili tijekom ljeta i velikih vrućina? Naravno da jeste. Zato ste uvijek nosili šešire, kape, njegovali je posebnim regeneratorima i šamponima, sami radili hidratizirajuće maske za kosu…

I sada vam kosa izgleda bolje nego ikad prije.

No, vjerojatno ste primijetili (tko zna iz kojeg razloga) da je nekako počela sve više ispadati… Sve više primjećujete vlasi na jastuku, na češlju ili na vašoj omiljenoj majci. Što se događa? Trebate li se zabrinuti?

U većini slučajeva zapravo se radi o uobičajenom sezonskom ispadanju kose.

Sezonsko ispadanje kose ili nešto drugo?

Kod ispadanja kose mnogi prvo posumnjaju na hormonalne promjene ili na lijekove koje uzimaju, no najčešće se radi o trenutnom ispadanju kose povezanom s izmjenom godišnjih doba, tj. tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci.

Iako je vjerojatno riječ o sezonskom ispadanju, ne smiju se zanemariti ni ostale ozbiljnije dijagnoze kao što su policistični jajnici, kožne bolesti i problemi sa štitnjačom.

Mogući razlozi ispadanja kose

Je li doista u pitanju samo trenutno ispadanje kose?

Najbolji način da shvatite kako kosa raste je da zamislite vrt pun povrća i voća. A koliko je vrt plodan ovisi o tome što se događa ispod površine, tj. o kvaliteti samog tla.

U ovom slučaju, povrće i voće je vaša kosa, a tlo je zdravlje vašeg organizma koje ovisi o dovoljnom unosu vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari.

A uzroci koji bi mogli omesti rast ili narušiti zdravlje kose su:

  • Lijekovi. Lijekovi za akne, visoki krvni tlak i antidepresivi mogu izazvati ispadanje kose.
  • Nedostatak željeza. Nedostatak željeza najčešće se javlja kod žena u predmenopauzi, kod žena koje su upravo rodile (zbog gubitka krvi) ili zbog stresa.
  • Policistični jajnici. Zbog policističnih jajnika se proizvodi veća količina testosterona što može izazvati pretjeranu dlakavost, ali i gubitak kose.
  • Razne dijete. Većina dijeta podrazumijeva niski unos ugljikohidrata, kalorija i šećera što može uzrokovati gubitak kose.
  • Problemi sa štitnjačom. Suha, krhka i lomljiva kosa može biti znak hipotireoze, tj. Nepravilnog rada štitnjače pri čemu se ne proizvodi dovoljno hormona.
  • Trudnoća. Tijekom trudnoće događaju se hormonalne promjene koje utječu na rast kose. Uz hormonalne promjene i stres ima veliki utjecaj na ispadanje kose.
  • Nedostatak proteina. Zbog nedostatka proteina organizam može zaustaviti rast kose. To se događa oko dva do tri mjeseca nakon pada unosa proteina.
  • Kontracepcijske pilule. Progesteroni iz kontracepcijskih pilula mogu se ponašati poput testosterona koji su uzrok gubitku kose.
  • Prekomjerna težina. Visoka razina inzulina kod žena može izazvati višu razinu testosterona i povećati rizik od ćelavosti.

Kako se boriti protiv ispadanja kose?

Najbolji i najzdraviji načini za borbu protiv ispadanja kose su maske za kosu pripremljene kod kuće ili uz pomoć pripravaka na biljnoj bazi koje je najbolje kupiti u ljekarni.

1. Pripremite kosi jedan uljni tretman

Oleo Therapy lješnjak ulje

Uzmite bilo koje biljno ulje - maslinovo, bademovo, ljekšnjakovo,sezamovo ili kokosovo i zagrijte ga na štednjaku sve do kad ne postane mlako. Stavite ulje na kosu i nježno masirajte tjeme.

Preko kose stavite foliju i ostavite je na kosi kojih sat vremena. Nakon toga operite kosu šamponom.

2. Češnjak, luk i đumbir protiv gubitka kose

Češnjak, luk i đumbir prirodan su lijek gotovo za sve

Ovaj tretman bi bilo pametno raditi tijekom vikenda ili kada ste na godišnjem odmoru. Zapravo bilo kada ako ste sljedeće jutro slobodni od obaveza.

U zdjelicu istisnite sok češnjaka, luka ili đumbira i nježno masirajte tjeme. Neka sok djeluje preko cijele noći, a ujutro temeljito operite kosu.

3. Zeleni čaj kao antioksidans za kosu

Zeleni čaj će ojačati kosu

Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji sprječavaju ispadanje kose i potiču njezin rast.

U šalicu vruće vode stavite dvije vrećice zelenog čaja. Čaj nanesite na vlasište i nakon sat vremena ga isperite iz kose.

4. Proteini iz jaja će ojačati kosu

Bjelanjci su bogati proteinima

Maska od jaja jedna je od najučinkovitijih maska za njegu kose. Ljekovita svojstva bjelanjaka vraćaju kosi mekoću, a zbog visokih razina proteina, cinka, željeza i fosfora hrane kosu i jačaju je.

Priprema maske je vrlo jednostavna. Odvojite bjelanjak od žumanjka i na kosu nanesite samo bjelanjak. Ostavite ga 15-ak minuta i nakon toga isperite kosu.

5. Krumpir će nahraniti kosu

Krumpir je bogat vitaminima i ostalim hranjivim tvarima

Budući da je bogat izvor hranjivih tvari kao što su vitamini A, B i C, kalcij, kalij, željezo i fosfor, krumpir je moćan prirodan lijek protiv ispadanja kose.

Iz krumpira istisnite 2 dcl soka i dodajte žličicu meda, malo vode i jedan žumanjak. Nanesite ovu smjesu na vlažnu kosu i ostavite je 30-ak minuta. Nakon toga isperite kosu blagim šamponom.

Primjenjujete li ovaj tretman jednom tjedno, nakon nekoliko mjeseci ćete ojačati i pomladiti slabu i krhku kosu.

6. Limunov sok stimulira cirkulaciju krvi

Limunov sok bogat je vitaminima i odličan je protiv masne kose

Limunov sok je provjereno rješenje za sve probleme povezane s vlasištem te je jedan od moćnijih domaćih lijekova za masnu kosu.

Budući da je bogat izvor raznih hranjivih tvari kao što su vitamin C, vitamini B kompleksa i antioksidansa, prirodni je lijek za rast kose. Osim toga pomaže u borbi protiv prhutipruža glatku i sjajnu kosu te stimulira cirkulaciju krvi u vlasište i sprječava gubitak kose.

Pomiješajte žlicu limunovog soka s dvije žlice maslinovog ili kokosovog ulja. Ravnomjerno nanesite ovu smjesu na kosu i tjeme te nakon sat vremena operite kosu blagim šamponom.

7. Preparati za njegu kose na bazi makadamije

Macadamia Pro Krema

Makadamija je orah koji se smatra jednim od najvrjednijih orašastih plodova. Bogat je izvor vitamina A, proteina i riboflavina, a sadrže umjerene količine cinka, kalcija, magnezija, kalija i aminokiselina.

Svi preparati za njegu kose na bazi makadamije će hidratizirati kosu, dati joj prirodnu UV zaštitu te zaštiti kosu od pucanja, a ona će s vremenom postati i čvršća.

Njih možete naći u svim boljim ljekarnama što znači da ih možete pronaći i u našem web shopu :)

Nadamo se da ćete jednog od ovih domaćih recepata pripremiti i kod kuće. A ako vam se baš i ne da pripremati ove maske, uvijek možete pronaći prirodne preparate za njegu kose i kod nas.

U ljekarni i web shopu. Sasvim svejedno! 

Recite stop ispadanju kose